Veganska vanila torta: Slatko letnje zadovoljstvo

by | avgust 7, 2021
veganska vanila torta

Veganska vanila torta je kremasto zadovoljstvo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Uprkos predrasudama, veganska kuhinja i te kako može biti i ukusna i sita. Pored brojnih slanih delicija, ova kuhinja nudi i slatka zadovoljstva. Dosad smo vam predstavljali brojne slatke i slane recepte, a ovog puta odlučili smo se na poslasticu od vanile.

Veganska vanila torta

Za patišpanj:

1 i 3/4 šolje (220 g) brašna
1 šolja (200 g) šećera (može i zamena)
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašike soli
1 šolja (240 ml)  sojinog mleka (može i bilo koje drugo biljno)
1 kašika jabukovog sirćeta
1/3 (80 ml) biljnog ulja
1 kašika vanila ekstrakta

Članak se nastavlja posle reklama

Za vanila fil:

3 i 3/4 šolje (450 g) šećera u prahu (može i zamena)
3 kašike /450g) veganskog putera
4 kašike sojinog mleka
2 kašike vanila ekstrakta

Za dekoraciju

Članak se nastavlja posle reklama

Sveže voće

Isprobajte i… Vegansku čokoladnu tortu sa kikirikijem

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Okrugli pleh od 17 cm obložite papirom za pečenje.

3. U posudu sipajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. Pomešajte i dodajte sojino mleko, vanila ekstrakt, ulje i mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu.

4. Smesu podelite na dva dela i prvi sipajte u pleh, te pecite od 25 do 30 minuta. Ponovite s drugom korom (ukoliko nemate dva ista pleha).

5. Dok se patišpanji hlade, pripremite fil. U činiju pomešajte šećer u prahu, veganski puter, vanila ekstrakt i polovinu sojinog mleka. Mutite dok ne dobijete gustu smesu, pa dodajte još mleka, dok smesa ne postane glatka i kremasta. Ukoliko veganski puter ima veći procenat vode, neće vam biti potrebno svo sojino mleko. Ako krem nije dovoljno gust, dodajte još šećera.

Članak se nastavlja posle reklama

Napomena: Sam fil mora biti dovoljno gust da se razmazuje po korama, a da ne curi sa strane.

6. Kada se kore u potpunosti ohlade, namažite prvu, a preko nje stavite drugu koru i nju premažite. Ne zaboravite na delove torte sa strane.

7. Na kraju dekorišite omiljenim sezonskim voćem.

1 parče torte sadrži

441 kcal | 83g ugljenih hidrata | 3g proteina |  11g masti | 1.6g zasićenih masti |  0.8g vlakana |  65g šećera

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs Mila Bond/iStock/Getty Images Plus via Getty Images