Veganska lazanja: Čarobni spoj ukusa

by | septembar 9, 2021
veganska lazanja

Veganska lazanja je naš izbor za današnju večeru, a evo i zašto!

Lazanje su sinonim za italijansku kuhinju i najčešće se jedu u centralnom delu ove zemlje. Originalni recept uključuje kore za lazanju, mleveno meso, bolonjeze i bešamel sos.

Ali, kao i u slučaju svakog drugog jela, tako su i lazanje prošle dug put izmena, a danas se prave na mnogo načina. Koriste se i kore od španata, heljde, a umesto mesa, ubacuju se šampinjoni, orašasto voće i sl.

Danas, mi smo se odlučili da vam predstavimo vegansku verziju lazanji, idealnu za celu porodicu. Isprobajte!

Članak se nastavlja posle reklama

Veganska lazanja

Sastojci:

Za bolonjeze

226 g tofua
100 g oraha
240 g pečuraka
1 srednji crni luk, iseckan
1 čen zgnječenog belog luka
1 kašika maslinovo ulja
1 kašika suvog bosiljka
1 kašika suvog origana
1/4 kašike ljute paprike u prahu
1 kašika soja sosa
pola šolje pelata

Članak se nastavlja posle reklama

Za veganski bešamel preliv

6 kašika maslinovog ulja
5 kašika brašna
4 šolje sojinog mleka
2/3 kvasca
2 kašike crnog luka u prahu
2 kašike belog luka u prahu
1 kašika soli
biber

Članak se nastavlja posle reklama

Za lazanje:

12 heljdinih kora
4 male iseckane tikvice

Isprobajte i… Vegansku musaku s patlidžanom

Način pripreme:

  1. Izgnječite tofu viljuškom i dodajte samleveni orah. Promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  2. Iseckajte pečurke i ubacite u blender. Kada ih iseckate dodajte u smesu od tofua i oraha.
  3. Pomešajte beli luk, maslinovo ulje, bosiljak, origano i ljutu papriku sa iseckanim crnim lukom i prodinstajte.
  4. Sklonite sa vatre i pomešajte s tofuom. Dodajte so i biber po ukusu. Ostavite sa strane.
  5. Zagrejte ulje i dodajte brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Sklonite sa vatre i dodajte luk u prahu, so i biber.
  6. Pomešajte mlako sojino mleko s kvascem i dodajte u smesu od brašna i ulja. Vratite na tihu vatru i mešajte dok ne dobijete gusti sos. Ostavite sa strane.
  7. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  8. Premažite pleh maslinovim uljem i dodajte 4 lista kore. Prelijte s pola količine bolonjeze sosa i poslažite polovinu tikvica. Prekrijte s naredna 4 lista kore. Ponovite postupak.
  9. Poslednji sloj  prelijte bolonjeze sosom.
  10. Pecite 30 minuta.

Poslužite toplo uz sezonsku salatu! Prijatno!

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsporosolka/iStock/Getty Images Plus via Getty Images