Salata od krompira sa senfom i potočarkom

by | avgust 19, 2021
Salata od krompira sa senfom i potočarkom

Salata od krompira sa senfom i potočarkom je pravi osvežavajući obrok, idealan za večeru!

Iako je na glasu kao povrće koje goji, krompir zapravo, ako se priprema na zdrav način, može i te kako da ima brojne benefite po naše telo.

Kao bogat izvor kalijuma, vlakana, vitamina C i B6, ovo povrće snižava nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Kolin,  hranljivi sastojak u krompiru, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Pored toga, pomaže u apsorpciji masti i umanjuje hronična zapaljenja.

Krompir poboljšava i varenje i reguliše probavu, a pozitivno utiče i na zdravlje kože, zbog kompleksa vitamina B koje sadrži.

Pored krompira, naš recept sadrži i biljku potočarku, koju nazivaju i najzdravijom biljkom na planeti. Potočarka, između ostalog, čisti krv, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Ona sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i pomorandže.

Članak se nastavlja posle reklama

Iz svega navedenog jasno je zašto bi trebalo ovo povrće što češće da uvoditi u naš dnevni meni. Na našu sreću, recepata za zdrav obrok ima na pretek, a mi smo se danas odlučili na krompir salatu s potočarkom, vlašcem i senfom.

Salata od krompira sa senfom i potočarkom

Sastojci:

Za 4 osobe ( 1 porcija sadrži 170 kcal)

Članak se nastavlja posle reklama

1,5 kg mladih krompira
2 iseckana krastavca
1/4 šolje limunovog soka
4 kašike senfa
2 šolje pootčarke (ukoliko je ne proneđete na pijaci ili u marketu, zamenite je motovilcem ili rukolom)
2 kašike iseckane sveže mirođije
2 kašike sveže iseckanog vlašca
maslinovo ulje

Pročitajte i… Kako da napravite krompir tako da ima manje kalorija?

Način pripreme:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. Mladi krompir operite, ogulite i stavite u lonac da se kuva. Kada proključaju, sipajte soli i smanjite temperaturu. Ostavite da se kuvaju 20ak minuta.
  2. Isperite ih i ostavite sa strane da se ohlade.
  3. U činiji pomešajte iseckane krastavce s limunom i ostavite da se mariniraju. Nakon 15 minuta izvadite krastavice i pomešajte ih sa krompirom.
  4. U limunov sok koji je ostao od krastavaca dodajte senf i so promešajte.
  5. U krompir dodajte vlašac, mirođiju i potočarku i prelijte mešavinom limunovog soka i senfa i dobro promešajte.
  6. Po ukusu dodajte maslinovo ulje.

Servirajte hladno! Prijatno!

 

lepotaizdravlje.rsDronG/iStock/Getty Images plus via Getty Images