Salata od krompira sa senfom i potočarkom
Salata od krompira sa senfom i potočarkom je pravi osvežavajući obrok, idealan za večeru!
Iako je na glasu kao povrće koje goji, krompir zapravo, ako se priprema na zdrav način, može i te kako da ima brojne benefite po naše telo.
Kao bogat izvor kalijuma, vlakana, vitamina C i B6, ovo povrće snižava nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Kolin, hranljivi sastojak u krompiru, pomaže kod sna, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Pored toga, pomaže u apsorpciji masti i umanjuje hronična zapaljenja.
Krompir poboljšava i varenje i reguliše probavu, a pozitivno utiče i na zdravlje kože, zbog kompleksa vitamina B koje sadrži.
Pored krompira, naš recept sadrži i biljku potočarku, koju nazivaju i najzdravijom biljkom na planeti. Potočarka, između ostalog, čisti krv, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Ona sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i pomorandže.
Iz svega navedenog jasno je zašto bi trebalo ovo povrće što češće da uvoditi u naš dnevni meni. Na našu sreću, recepata za zdrav obrok ima na pretek, a mi smo se danas odlučili na krompir salatu s potočarkom, vlašcem i senfom.
Salata od krompira sa senfom i potočarkom
Sastojci:
Za 4 osobe ( 1 porcija sadrži 170 kcal)
1,5 kg mladih krompira
2 iseckana krastavca
1/4 šolje limunovog soka
4 kašike senfa
2 šolje pootčarke (ukoliko je ne proneđete na pijaci ili u marketu, zamenite je motovilcem ili rukolom)
2 kašike iseckane sveže mirođije
2 kašike sveže iseckanog vlašca
maslinovo ulje
Pročitajte i… Kako da napravite krompir tako da ima manje kalorija?
Način pripreme:
- Mladi krompir operite, ogulite i stavite u lonac da se kuva. Kada proključaju, sipajte soli i smanjite temperaturu. Ostavite da se kuvaju 20ak minuta.
- Isperite ih i ostavite sa strane da se ohlade.
- U činiji pomešajte iseckane krastavce s limunom i ostavite da se mariniraju. Nakon 15 minuta izvadite krastavice i pomešajte ih sa krompirom.
- U limunov sok koji je ostao od krastavaca dodajte senf i so promešajte.
- U krompir dodajte vlašac, mirođiju i potočarku i prelijte mešavinom limunovog soka i senfa i dobro promešajte.
- Po ukusu dodajte maslinovo ulje.
Servirajte hladno! Prijatno!