Hašimoto i ishrana: Poslušajte savete nutricionistkinje!
Hašimoto i ishrana: Šta jesti a šta izbegavati ukoliko patite od ovog hroničnog, autoimunog oboljenja štitne žlezde? Ovo je jedno od pitanja koje ste nam postavili putem Instagram profila @lepotaizdravlje.rs Na njega odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.
Zdrava štitna žlezda stvara i luči tri hormona:
Najčešći simptomi: gruba i suva koža, suva kosa, nadutost, znojenje, gojenje, otoci oko očiju, umor.
Kako ishrana utiče na Hašimoto sindrom?
- Pravilnu i izbalansiranu ishranu
- Dovoljan unos tečnosti
- Svakodnevnu umerenu fizčku aktivnost
- Dovoljno sna
Za pravilan rad štitne, potrebni su…
- Jod – morska jodirana so (u umerenim količinama), tunjevina, jaja…
- Omega-3 masne kiseline – skuša, losos, sardina, pastrmka, haringa, tunjevina…
- Selen – haringa, brazilski orah (2 brazilska oraha dnevno obezbeđuju dnevnu potrebnu dozu selena)…
- Vitamin A – losos, džigerica, batat, spanać, šargarepa…
- Vitamin D – izlaganje jutarnjem suncu – 15-20 minuta dnevno, morska masna riba, jaja, riblje ulje, pečurke, jogurt…
- Cink – orašasti plodovi, jaja, sočivo, leblebije…
View this post on Instagram
Hašimoto i ishrana: Zaključak
Pročitajte i… Kada štitna žlezda ne radi dobro – znakovi za uzbunu!
Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.