Veganska pica sa leblebijama: Neodoljivi spoj začina
Veganska pica sa leblebijama je recept koji nas je oborio s nogu, a u nastavku vam otkrivamo i zašto.
Iako vam možda na prvu loptu ne zvuči tako, ali leblebije i pica se i te kako savršeno uklapaju. Razlog zašto se leblebije sve više koriste u ishrani krije se u njihovim nutritivnim vrednostima i blagodetima po naše zdravlje.
Ova mahunarka, poreklom iz istočnih kultura, sjajan je izvor proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma. Uz to, ne sadrži gluten, pa je pogodna za osobe koje su na njega alergične.
Jedna šolja ove namirnice sadrži i 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom. Pored, toga leblebije sadrže vitamin K, fosfor, cink, bakar i mangan.
Verujemo da smo vas uverili u to da ovu mahunarku što češće uvrstite u dnevni meni. A pored klasičnog izdanja- humusa, leblebija ima ogromnu primenu u kulinarstvu. Ovog puta, mi smo se odlučili za picu.
Veganska pica sa leblebijama
Sastojci
1 kora za picu od heljdinog brašna
3 kašike sirćeta
1/2 manjeg crvenog luka, iseckanog na sitne kriške
450 g ispranih i osušenih leblebija
1/2 šolje pelata (ili soka od paradajza)
6 kašika roštilj sosa (BBQ sosa)
1 kašika ljutog kečapa
2 šolje naseckane veganske mocarele
origano, bosiljak po ukusu
maslinovo ulje
beli luk u prahu
Isprobajte i… Vegansku lazanju
Način pripreme
- Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pleh stavite papir za pečenje.
- U maloj činiji pomešajte sirće i luk i ostavite da odstoji.
- U drugu činiju sipajte leblebije, prelijte roštilj sosom i ljutim kečapom i dobro promešajte. Ostavite sa strane.
- Koru za picu stavite na pleh i premažite maslinovim uljem.
- Na koru zatim nanesite pelat, pa sir, te leblebije. Pospite beli luk u prahu.
- Pecite između 14 i 17 minuta, dok se sir ne istopi, a kora ne dobije zlatnu boju.
- Na vruću picu stavite crni luk pomešan s sirćetom.
- Dodajte origano i bosiljak po ukusu.
Poslužite uz rukolu, paradajz ili salatu po želji.
Prijatno!