Šta za večeru? Ovaj superjednostavni pilav od prosa pomoći će vam da održite nivo gvožđa pod kontrolom
Ovaj pilav od prosa odličan je način da unesete dodatno gvožđe, a možete ga pripremiti kao prilog uz omiljeni protein (komad grilovane piletine ili ribe, vege-burger, tofu, parče sira…) ili ga pak konzumirati kao samostalno jelo uz šolju jogurta i činijicu zelene salate.
U poređenju sa drugim žitaricama, proso ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da manje utiče na podizanje nivoa šećera u krvi u odnosu, na primer, na pirinač, kukuruz i pšenicu. Zahvaljujući tome što nutrijenti iz prosa sporije ulaze u krv, nivo šećera u krvi će duže ostati stabilan te ćemo duže osećati sitost.
Novija istraživanja otkrila su i da ova drevna žitarica utiče na zdrave nivoe gvožđa u krvi. Tačnije, otkrivena je veza između konzumacije prosa i viših nivoa hemoglobina – proteina bogatog gvožđem koji crvenim krvnim zrncima daje njihovu prepoznatljivu boju i prenosi kiseonik kroz telo. Nizak nivo ovog biomarkera može upućivati na anemiju – u tom slučaju organizmu nedostaje crvenih krvnih zrnaca koja bi transportovala dovoljno kiseonika do svih ćelija organizma.
Procenjuje se da 10% žena (u životnom periodu u kojem imamo menstruaciju) ima nedostatak gvožđa, baš kao i 9% dece uzrasta 12 d 36 meseci. Dakle, obrok sa prosom učiniće dobro mnogima od nas.
Bonus činjenica koju vredi znati: U odnosu na druge žitarice proso ima i relativno nizak ugljenični otisak (što je ugljenični otisak niži – to je bolje za planetu), jer je pri uzgoju prosa potrebna manja količina vode, a uspešno raste i na visokim temperaturama.
Pilav od prosa – recept
Potrebno:
- 1 šolja prosa
- 2 šolje bujona od povrća
- 1 manji iseckani crni luk
- 3 čena belog luka, sitno iseckana ili izgnječena
- 1-2 štapića ili grančice celera, sitno iseckana
- 1 šargarepa, iseckana na kockice
- ¼ šolje smrznutog graška
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice semena kumina (može i kumin u prahu)
- Sveža majčina dušica
- ½ kašičice provansalskog začina
- Morska so i sveže samleveni biber
Priprema:
- Proso pripremite zasebno. Započnite tako što ćete u šerpi srednje veličine pomešati 2 šolje povrtnog bujona i 2 šolje vode pa pustiti da tešnost provri. Dodajte proso pa kuvajte dok ne omekša 5 do 10 minuta. Isključite vatru.
- U posebnom tiganju, zagrejte maslinovo ulje, dodajte semenke kumina pa ih propržite dok ne postanu lagano smeđe boje, oko 30 sekundi.
- Dodajte crni i beli luk pa dinstate minut ili dva.
- Nakon toga, dodajte i šargarepu i celer pa nastavite da dinstate.
- Kada crni luk postane staklast, dodajte grašak.
- Dinstajte još minut, pa umešajte provansalsku mešavinu začina. Isključite vatru.
- Uspite sitno iseckanu svežu majčinu dušicu (bez grančica) posolite i pobiberite.
- Koristeći viljušku, razdvajajte skuvani proso – umešajte dinstano povrće sa začinima.
Servirajte uz proteinsku namirnicu po izboru (meso, riba, vege-burger, tofu, komadić sira…) i činijicu zelene salate.