Piletina s limunom i ruzmarinom u sosu od belog vina

by | januar 13, 2012

Sastojci:

– 800 g pilećih bataka
– 1 kašičica naribane kore limuna
– 2 kašičice limunovog soka
– ½ kašičica naribanog đumbira
– 3 čena belog luka
– 1 kašičica narezanog ruzmarina
– 1 kašičica senfa

Sos:

– 5 kašičica maslinovog ulja
– 175 ml vode
– 100 ml belog vina
– 2 kašičice vegete
– malo bibera

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

1. Batake operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu.

2. Zajedno pomešajte koru i sok od limuna, đumbir, samleveni beli luk, ruzmarin i senf, pa sve izmešajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata.

Članak se nastavlja posle reklama

3. U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte ga, dodajte piletinu i pecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni.

4. U posudu u kojoj ste stavili piletinu ulijte vodu, dolijte vino i dodajte vegetu, pobiberite, promešajte i prelijte preko pečene piletine.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pustite da sos prokuva na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano hladi 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a sos zgusnuti.

Posluživanje: Piletinu prelijte sosom od vina i poslužite uz pire krompir ili pirinač.

Savet:Ovako pripremljenu piletinu možete da čuvate do tri dana u frižideru na +4°C, u prikladnoj posudi s poklopcem.

Ukupno: 40 minuta

Tagovi: