Šta za večeru: Keto pire od karfiola sa dimljenim sirom
Keto pire od karfiola odlična je opcija ako želite drugačiji, bogatiji ukus pirea, a uz to vam odgovara da smanjite količinu ugljenih hidrata.
Donosimo recept za pire koji je pravi gurmanski užitak. Blagi ukus karfiola obogaćen je dimljenim sirom, a njegova fina tekstura je naglašena maslacem.
Napomena: Ukoliko ste na restriktivnoj dijeti i cilj vam je da smanjite i broj kalorija, znajte da je pire od karfiola manje kaloričan od onoga od krompira. Ali, u tom slučaju, morate modifikovati recept koji donosimo ispod: umesto maslaca upotrebite jogurt i izostavite feta sir.
A evo i zašto karfiol češće treba da se nađe na vašem jelovniku, a posebno sada, u jeku sezone.
Koje nutrijente sadrži karfiol?
Sto grama sirovog karfiola sadrži oko 75% dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Pored toga što podržava imuni sistem, ovaj nutrijent ne neophodan za popravku DNK naših ćelija, kao i za produkciju i kolagena, ali i serotonina.
Vitamin K – a konzumacijom 100 g sirovog karfiola dobija se oko 20% dnevnih potreba – jedan je od ključnih faktora za zdravlje kostiju – njegov nedostatak povezuje se sa povišenim rizicima od preloma.
Holin (oko 10% dnevnih potreba u 100 g karfiola) igra značajnu ulogu u procesima spavanja, pamćenja učenja, kao i mišićnih pokreta.
Karfiol obezbeđuje i manje količine drugih esencijalnih nutrijenata, poput vitamina iz grupe B, fosfora, mangana, magnezijuma i kalijuma.
Pročitajte i… Zapečeni karfiol: Brzi keto ručak
Recept: Keto pire od karfiola s dimljenim sirom
Potrebno:
- 400-500 g karfiola (srednja glavica, iscepkani cvetići sa drškama)
- Veća kocka (40-50 g) malsaca
- 40-50 g feta sira
- 30 g narendanog dimljenog sira
- so i biber
- naseckani sveži vlašac
Priprema:
- Operite karfiol, odvojite cvetove pa ih skuvajte u ključaloj vodi, oko 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite karfiol.
- U vruć karfiol dodajte maslac, feta sir i dimljeni sir. Posolite i pobiberite po ukusu pa sve umutite štapnim ili običnim mikserom.
- Servirajte pire od karfiola posut svežim vlašcem.