Šta za večeru? Posne špagete bolonjeze (jednostavan recept!)
Brzo, jednostavno, bez namirnica životinjskog porekla i preukusno… Da, da, da i… da! Ako ste u potrazi za takvim receptom – upravo ste ga pronašli: naše posne špagete bolonjeze sa sojinim ljuspicama ne zaostaju za vrhunskim specijalitetima italijanske kuhinje.
Ukoliko preferirate ishranu baziranu na povrću (kao mi), vegan ste ili, možda, u ovom periodu postite, ovaj recept morate imati pri ruci.
Ali, pre recepta, imamo nekoliko napomena:
- Ukoliko se trudite da smanjite unos ugljenih hidrata ili da ograničite unos glutena, obratite pažnju na izbor testenine. Za opcije bez glutena birajte pastu od kukuruza ili prosa, a za više proteina onu u koju je dodato brašno od mahunarki ili semenki.
- Ako ne jedete soju, sojine ljuspice iz recepta zamenite sitnim crvenim sočivom (onim podeljenim na polovice). Oko 150-200 g sočiva dobro operite, a zatim pratite recept ispod, upotrebivši ga tamo gde su u receptu navedene sojine ljuspice.
- Bolonjeze sos se može lagano krčati duže ili kraće, ali što paradajz duže kuvate, to intenzivniji postaje njegov umami ukus. Pa, vi procenite koliko ste gladni i koliko imate vremena za krčkanje.
Posne špagete bolonjeze
Potrebno:
- 500 g špageta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- komad praziluka
- mladi luk (po želji)
- 1 veća šargarepa
- 3 čena belog luka
- oko 120 g sojinih ljuspica
- 2 konzerve sitno seckanog paradajz pelata
- vlašac
- origano
- so
- biber
Članak se nastavlja posle reklama
Priprema:
- U većoj šerpi na slaboj do srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje pa na njemu dinstajte naseckani crni luk, 2-3 min. Dok se luk dinsta, seckajte praziluk, mladi luk i šargarepu, pa jedno za drugim dodajte u šerpu. Možete staviti i drugo povrće koje vam se zatekne pri ruci (na primer, paprike, tikvice ili patlidžan), takođe sitno iseckano.
- Kada povrće malo omekša (3-5 minuta), ubacite i sitno iseckan beli luk. Propržite ga vrlo kratko, 30-ak sekundi, tek da pusti miris, pa dodajte sojine ljuspice i začine. Promešajte, pa nalijte paradajz pelatom. (Naravno, ako je sezona, možete koristiti i svež paradaj iseckan na kockice. Trebaće vam oko 1,5 kg paradajza.) Dolijte malo vode i ostavite da se krčka poklopljeno oko 45 minuta, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja otklopite, pa pustite da se krčka još desetak minuta da ispari višak tečnosti.
- Dok se sos krčka, u posoljenoj vodi skuvajte testeninu po izboru.
- Gotov sos prelijte preko testenine. Po želji, dodatno začinite svežim začinima (peršun, majčina dušica, bosiljak…).
- Servirajte uz salatu od rukole ili drugu zelenu salatu. Ako niste vegan ili ne postite, dodajte malo parmezana ili nekog drugog sira intenzivnog ukusa. Ako želite ukus sira, a ne konzumirate životinjske proizvode, pospite posne špagete bolonjeze sa malo nutritivnog kvasca.
Priredila: Jasmina Ubiparip
Probajte i… Posne šnicle od karfiola sa začinima (bonus: antiupalno dejstvo)
Jasmina Ubiparip Adela Srinivasan / iStock via Getty