Pijani šaran: Idealna praznična trpeza

by | decembar 18, 2021
Pijani šaran

Pijani šaran, čini nam se, neizostavni je deo trpeze tokom praznika, naročito u vreme posta.

Kao što već i sami vrapci na grani znaju, riba je veoma zdrava namirnica i savetuje se da je jedemo minimum jednom nedeljno. Ipak, većina nas se ovog mesa seti isključivo u vreme praznika, a najčešće za Badnje veče.

Bilo da pratite tradiciju, ili jednostavno želite da probate šarana na ovaj način, mi vam u nastavku predstavljamo recept za čuvenog pijanog šarana.

Pijani šaran

Sastojci (za 5-6 osoba):

1 veći očišćen šaran
2 crna luka
2 limuna
5-6 čenova belog luka
4-5 šargarepi
400 ml belog vina
1 kg krompira
so, biber, maslinovo ulje

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte i… Šaran zapečen u rerni

Način pripreme:

  1. Na pleh stavite sloj aluminijumske folije, a na nju postavite ribu.
  2. Iseckajte šargarepu, luk i beli luk i sipajte povrće u činiju.
  3. Dodajte maslinovo ulje i iscedite sok od limuna.
  4. Zatim u smesu od maslinovog ulja i limuna dodajte belo vino.
  5. Začinite po ukusu solju i biberom i sve dobro promešajte.
  6. Ribu napunite iseckanim povrćem i prelijte smesom od maslinovog ulja i belog vina.
  7. Oko ribe dodajte iseckani krompir.
  8. Zasecite ribu na nekoliko mesta i u ta mesta ubacite krišku limuna, za bolju aromu.
  9. Ostavite ribu da odstoji u marinadi dok ne zagrejete rernu na 250 stepeni.
  10. Pecite između 60 i 70 minuta, u zavisnosti od veličine ribe. Veća riba se peče duže.
  11. Izvadite iz rerne i krompir odvojte od ribe. Začinite krompir peršunovim listom.
  12. Poslužite toplo.

Prijatno!

Naš predlog: Punjeni šaran na pirinču

lepotaizdravlje.rs derketta/iStock/Getty Images Plus via Getty Images