Kako napraviti biljno mleko: Kompletan vodič za početnike
Kako napraviti biljno mleko pitanje je koje je postavio svako ko se odlučio na veganski režim ishrane ili je pak netolerantan na laktozu.
Mnogo je razloga zašto se neko odlučuje na konzumaciju biljnog mleka. Bilo da je u pitanju zdravstveni problem (intolerancija na laktozu) ili ste pak prešli na neki poseban režim ishrane (veganstvo, paleo), ili prosto samo želite da isprobate i ove naptike.
Bilo kako bilo, sigurno ste primetili da biljna mleka poput bademovog, sojinog ili ovsenog i nisu naročito jeftina. Pa, ukoliko želite da ih i dalje konzumirate, predstavljamo vam nekoliko recepata za najčešća biljna mleka.
Kako napraviti biljna mleka
Bademovo mleko
Sastojci:
1/2 šolje sirovih badema (koje ste prethodno držali potopljene u vodi šest sati)
1 1/2 šolja vode
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice cimeta
1 kašika sirove agave
Način pripreme:
- Sve sastojke stavite u blender.
- Blendajte dok ne dobijete gusti smesu.
- Iscedite smesu kroz gazu ili jako gustu cedku.
- Dobijenu tečnost čuvajte u frižideru.
- Bademovo mleko može da stoji do 36 sati u frižideru.
NAPOMENA: Na sličan način možete praviti i mleko od indijskog oraha.
Ovseno mleko
Sastojci:
1 šolja ovsenih pahuljica
4 šolje vode
prstohvat soli
Način pripreme:
- Sipajte ovsene pahuljice, vodu i so u blender i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
- Procedite kroz gazu ili cedku.
- Ukoliko je tečnost i dalje gusta procedite ponovo.
- Mleko prespite u teglu i čuvajte u frižideru.
- Ovseno mleko može da traje do pet dana.
- Pre upotrebe promućkajte.
NAPOMENA: Kada se zagreje, zgušnjava se, pa je preporuka da ga koristite hladno.
Pročitajte i… Otkrijte koje je biljno mleko najbolje za vas
Sojino mleko
Sastojci:
1/2 šolje bele soje
2-3 šolje vode za potapanje
4 šolje vode za blendanje
agava sirup po želji
Način pripreme
- Potopite soju u dve do tri šolje vode i ostavite preko noći.
- Sledeći dan procedite i isperite soju.
- Uklonite kožicu.
- Dodajte soju u blender i prelijte s 4 šolje vode.
- Blendajte dok ne dobijete gusti smesu.
- Procedite kroz gazu ili cedku.
- Zagrejte dobijenu tečnost u šerpici na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa.
- Kuvajte 20 minuta sve vreme mešajući, kako vam se mleko ne bi zalepilo.
- Ostavite da se ohladi i prespijte u staklenu teglu ili flašu.
- Sojino mleko može da traje i do 4 dana.
Savet plus: U sama biljna mleka možete dodavati i sastojke po želji, poput ljuspica kokosa, voća, urmi…