Čorba sa keljom i kinoom će biti vaša omiljena opcija za ručak

by | februar 12, 2022
Čorba sa keljom i kinoom

Čorba sa keljom i kinoom prepuna je zdravih i hranljivih sastojaka u kojima će uživati svi članovi porodice.

Količina vitamina C koja se nalazi u kelju je čak 17 puta veća od količine ovog vitamina u šargarepi i 4 puta veća od one u spanaću. Uz to, kelj sadrži i znatne količine vitamina A i K, omega 3 masnih kiselina. Stoga smanjuje nivo holesterola, potpomaže rad srca, poboljšava pamćenje… Ovo povrće sadrži i folnu kiselinu, magnezijum i gvožđe.

Kinoa je proglašena najzdravijom žitaricom. Sadrži mononezasićene masti koje su dobre za zdravlje srca, antioksidante, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i kalcijum, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, B9 i E.

Spoj kelja i brokolija stoga je definitivno dobitan, a mi vam predstavljamo našu omiljenu kombinaciju.

Čorba sa keljom i kinoom

3 kafene kašike maslinovog ulja
1 srednji luk, iseckan
3 šargarepe, očišćene i iseckane
2 štapa celera, iseckana
1 ili 2 šolje iseckanog sezonskog povrća (tikva, paprika, krompir, tikvice, karfiol…)
6 čenova belog luka, iseckanih
1/2 kafene kašike osušene majčine dušice
1 velika konzerva paradajza u kriškama
1 šolja kinoe, dobro isprane
4 šolje bujona od povrća
2 šolje vode
1 konzerva leblebija, ispranih i oceđenih
1 šolja iseckanog kelja
2 kašike limunovog soka
korijander, so, biber

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte i… Krem čorbu od tikvica

Način pripreme:

  1. Zagrejte maslinovo ulje u loncu, pa dodajte šargarepu, celer, crni luk, sezonsko povrće i prstohvat soli.
  2. Dinstajte uz često mešanje sve dok luk ne omekša (oko 8 minuta).
  3. Dodajte majčinu dušicu i beli luk i dinstajte još minut, neprestalno mešajući.
  4. U povrće dodajte kriške paradajza i kuvajte nekoliko minuta, dok paradajz ne pusti sok.
  5. Dodajte kinou, bujon i vodu. Promešajte i dodajte kafenu kašiku soli i prstohvat bibera.
  6. Povećajte temperaturu i kada počne da vri, smanjite. Kuvajte na laganoj vatri 25 minuta.
  7. Uklonite poklopac i dodajte leblebiju i kelj.
  8. Nastavite da kuvate mešajući još pet minuta, pa dodajte limunov sok i korijander.
  9. Po potrebi dodati još soli i bibera.
  10. Poslužite toplo uz prepečen hleb ili malo biljne pavlake.

Isprobajte i… Čorba od krompira i bundeve

lepotaizdravlje.rs jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images