Ovo morate probati! 5 namirnica (i 5 recepata!) kao podrška za imunitet
Podrška za imunitet, putem ishrane, izuzetno je važna. Ostanite zdravi ili ubrzajte oporavak zahvaljujući ovim namirnicama za koje slobodno možemo reći da su superzvezde imuniteta.
Ako redovno čitate Lepotu i zdravlje, sigurni smo da znate šta je to što čini da naš imunitet funkcioniše optimalno: kvalitetan san, odsustvo stresa i zdrava ishrana. Pritom, upravo je ishrana izuzetno važna – obilne količine povrća i voća, nemasni proteini i žitarice celog zrna (po mogućnosti, baš u formi celog zrna, a ne brašna), uz ograničavanje visokoprerađenih namirnica – omogućiće vam da se osećate optimalno u svojoj koži. Međutim, treba imati na umu i to da su određeni nutrijenti ekstremno korisni u situacijama kad naš imunosistem treba pripremiti za borbu protiv štetnih mikroorganizama. Evo koje namirnice vam preporučujemo da dodate u ishranu.
Podrška za imunitet: Uvrstite u ishranu ovih 5 namirnica (+recepti!)
#1 Lešnici
Ovi koštunjavi plodovi prava su podrška imunitetu – sadrže folate, mangan i vitamin E, antioksidans koji pozitivno utiče na odbrambene funkcije organizma.
Testenina sa pečenim lešnicima
U tiganju srednje veličine, na srednjejakoj vatri, zagrejte ¼ šolje ulja, 2 čena belog luka (sitno naseckana) i ½ šolje lešnika, uz često mešanje, dok lešnici ne postanu lagano tostirani, a beli luk zlatnosmeđe boje, biće dovoljno 4 do 5 minuta. Dodajte 200 g mlade zelene boranije (očišćene, isečene na komade veličine 3 cm i blanširane), pa dinstajte još oko 3 minuta. Poslužite preko kuvanih raviola ili druge testenine. Pospite parmezanom.
#2 Sirup od zove
Aromatičan i sladak, ovaj sirup koji su tradicionalno pripremale naše bake pomaže u borbi protiv prehlade i gripa, pokazale su naučne studije. Bogat je antioksidansima i vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa, što je ključno za povećanje broja imunoloških ćelija.
Smoothie činija s bobičastim voćem
U blenderu umutite 1 šolju smrznutih borovnica, 1 zamrznutu narezanu bananu i po pola šolje smrznutog karfiola (razdvojenog na listiće), bademovog mleka i bebi spanać. Dodajte 1 kašiku sirupa od zove i 2 kašičice lanenog semena.
#3 Ljute papričice
Svaki zalogaj sadrži antioksidanse, uključujući vitamin C, a tu je i vitamin A, koji igra ključnu ulogu u imunološkoj funkciji.
Piri piri pečeno pile
Priprema ovog tradicionalnog portugalskog jela veoma je jednostavna. U multipraktiku ispasirajte 4 crvene čili papričice, 4 čena belog luka, 3 kašike limunovog soka i po 1 kašičicu mlevene crvene paprike i soli. Utrljajte ovu mešavinu na polovinu pileta, sa obe strane, pa je stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 50 do 60 minuta na temperaturi 200 °C, tj. dok termometar zaboden u najdeblji deo batka ne pokaže 70 ºC.
#4 Svinjske krmenadle
Iako svinjetinu često izbegavamo smatrajući da nije deo zdrave ishrane, ovi gurmanski zalogaji sadrže amino-kiseline ključne za imunološki odgovor organizma. Osim toga, svinjetina sadrži i cink. Nedostatak jednog i drugog može narušiti imunitet.
Pikantne marinirane krmenadle
U blenderu umutite ⅓ šolje šoju ili tamari sosa i po 2 kašike rena, kineskog hoisin sosa (ili roštilj sosa), balzamiko sirćeta i susamovog ulja – dok smesa ne postane glatka. Prelijte preko 4 manje krmenadle s kostima i ostavite da odstoje tako barem 15 minuta (može i duže). Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Začinite svaki komad mesa sa ¼ kašičice soli, pobiberite i pržite dok ne porumeni, 3 do 4 minute po strani. Sklonite tiganj sa vatre pa pustite da meso odstoji 5 minuta. Poslužite sa kinoom i bok čojem (ili blitvom).
# 5 Bundeva
Beta-karoten, kojim je bundeva bogata, u organizmu se pretvara u vitamin A, koji pak igra glavnu ulogu u jačanju imuniteta.
Pire od pečene bundeve
Presecite 2 manje tamburica bundeve po dužini i uklonite seme. Postavite ih na pleh za pečenje, premažite sa 2 kašike ulja i začinite svaku sa po ½ kašičice soli i biberom. Pecite, sa presečenom stranom okrenutom nadole, na 200 ºC, dok ne poprimi zlatnu boju, 30 do 35 min. Okrenite komade bundeve tako da presečeni deo bude gore. Stavite na svaku kolutove crnog luka, po dve grančice majčine dušice prelijte sa po pola kašike javorovog sirupa i malo ulja. Nastavite da pečete još 45 minuta. Izvadite bundevu iz rerne, pa u multipraktiku ispasirajte da dobijete gladak i kremast pire.