Brusketi s paradajzom i bosiljkom: Ukusno, a zdravo predjelo
Ukoliko želite da u svoj dom unesete ukuse Italije, brusketi s paradajzom i bosiljkom su idealan način za to.
Italijanska kuhinja gotovo da je nezamisliva bez paradajza, maslinovog ulja i bosiljka. A toliko je ukusnih recepata, da često ne znamo šta ćemo pre da napravimo. Uz sve to, najčešće, italijanska jela nisu naročito komplikovana, pa je to dodatni plus za sve one koji vole ovu kuhinju.
Isprobajte i… Brusketi s bundevom i kozjim sirom
Brusketi generalno predstavljaju jedno od najlakših jela, a varijacija na temu je i previše. Sve zavisi od ličnih preferencija, ukusa i mašte. Mi smo se za danas odlučili na sigurnu varijantu, a u nastavku vam predstavljamo i koju.
Brusketi s paradajzom i bosiljkom
Sastojci:
6 do 7 paradajza
2 čena belog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta
8 listova svežeg bosiljka (ili dve kašike suvog)
3/4 kašičice soli
1/2 kašičice crnog bibera
1 baget ili francuska kifla
1/4 šolje maslinovog ulja
Isprobajte i… Testenina u sosu od oraha
Način pripreme:
- Zagrejte rernu na 230 stepeni.
- Iseckajte paradajz na sitne kockice i ostavite sa strane.
- Iseckajte bosiljak i beli luk i dodajte u paradajz.
- Začinite biberom i solju i prelijte s kašikom maslinovog ulja i balzamiko sirćetom.
- Dobro promešajte.
- Isecite hleb na tanke kriške. Svaku stranu namažite maslinovim ulje, uz pomoć četkice za mazanje.
- Poslažite namazan hleb u pleh obložen pek papirom.
- Ubacite hleb u zagrejanu rernu i pecite pet minuta, dok hleb ne dobije blago zlatkastu boju.
- Izvadite iz rerne i kada se hleb malo prohladi, na njega stavite po kašiku smese od paradajza i bosiljka.
- Poslužite prohlađeno, uz sir i/ili pršutu (ukoliko niste vegan).
- Prijatno!