Beleške iz kuhinje: Pretežno PLANT-BASED izazov
Šta će se desiti ako tokom jedne sedmice jedete više celovitih biljnih, a manje životinjskih, namirnica? Odnosno, šta ako primenite plant-based ishranu, ali na svoj način, u onoj meri u kojoj vam to prija?
Iskoristite ovaj jednostavni vodič da to proverite.
Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip
Plant-based, odnosno biljna ishrana, poslednjih godina sve je popularnija – sigurno ste se s ovim terminom susreli mnogo puta. Ipak, krenuću od same definicije, jer odgovor na pitanje šta je biljna ishrana nije jednoznačan. Neki autori pod plant-based podrazumevaju ishranu zasnovanu isključivo na biljnim namirnicama (veganstvo), dok drugi uključuju jaja i mlečne proizvode (vegetarijanstvo), a neki i ograničene količine mesa i ribe (fleksitarijanstvo). Osim toga, treba napraviti razliku između biljne (plant-based) i celovite biljne ishrane (whole-food plant-based). Druga je daleko superiornija (i o njoj pišem u ovom članku) jer isključuje visokoprocesuirane namirnice.
Zaboravite na pristup sve ili ništa
Da li, ako usvojite celovitu biljnu ishranu, možete jesti i meso? Na ovo pitanje neki autori odgovaraju sa „da”. Možete, sve dok većinu vašeg jelovnika čine namirnice biljnog porekla, slobodno dopunite svoj obrok i komadićem kvalitetnog mesa ili ribe. Dakle, ukoliko je meso vaša omiljena namirnica, za vas smisao ovog izazova ne mora biti u tome da postanete veganka. Ideja je, pre svega, u tome da povećate količinu povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova žitarica i začina – jer ishrana koja obiluje ovim namirnicama, kako tvrde eksperti, čini čuda za naše zdravlje. Do koje mere ćete redukovati upotrebu mesa – samo je na vama (niko drugi ne treba da odlučuje o vašoj ishrani), ali možda biste mogli da probate sa dva obroka bez mesa dnevno?
S druge strane, ako već duže razmišljate o tome da pređete na biljnu ishranu – samo napred, iskoristite izazov kao priliku da procenite kako se osećate kada se vaša ishrana zasniva isključivo na celovitim biljnim namirnicama.
Pročitajte i… Beleške iz kuhinje: Najvažnije lekcije o ishrani koje sam naučila tokom poslednjih 20 godina
Zašto vredi probati plant-based ishranu
Vaše zdravlje: Najnovije istraživanje, objavljeno ovog februara u magazinu PLOS Medicine, pokazalo je da bi ishrana sa više voća, povrća, mahunarki, celih žitarica i orašastih plodova mogla da produži vaš životni vek i za čitavu deceniju (ili više)! Još jedna dobra vest: Iako će najviše benefita imati oni koji raznovrsnu (pretežno) biljnu ishranu usvoje u ranijoj životnoj dobi, ipak – nikada nije kasno. Istraživanje je pokazalo da je čak i kod osamdesetogodišnjaka, koji su iz ishrane isključili visokoprocesuirane namirnice, industrijski šećer i crveno meso, životni vek produžen za 3,5 godina.
Benefit za planetu: Plant-based ishrana je ključna s ekološkog aspekta – proizvodnja biljne hrane neuporedivo je održivija od uzgoja životinja za potrebe prehrambene industrije. Dakle, da bismo sačuvali planetu za generacije koje dolaze – jednostavno moramo smanjiti konzumaciju namirnica životinjskog porekla. (Čak i izostavljanje mesa samo iz jednog obroka dnevno na godišnjem nivou utiče na smanjenje emisije zagađenja koje bi bilo ekvivalent putovanju dužine 3.000 kilometara!)
View this post on Instagram
Praktični saveti!
1. Osnovno: Isključite iz ishrane visokoprocesuirane namirnice.
2. Napunite tanjir povrćem, celovitim žitaricama, mahunarkama, pečurkama i ne zaboravite da koristite začine i začinsko bilje.
3. Kao desert jedite voće.
4. Shvatite ovaj izazov kao priliku da se igrate u kuhinji: da eksperimentišete s novim namirnicama i receptima.
5. Ukoliko, ipak, niste spremni za velike promene, isprobajte jednostavnu strategiju dodavanja 5 zdravih jela / užina (zapazila sam je na Instagram profilu Nastasje Nedimović. Pojedite svaki dan obrok-salatu sa zelenim lisnatim povrćem, voćnu salatu, smuti, šaku suvog i/ili koštunjavog voća i popijte biljni čaj. Ostatak jelovnika slobodno popunite čime god želite (samo da nije visokoprocesuirano). Trik je u tome što će za druge namirnice ostati daleko manje prostora!Foto: fortyforks, Yuliia Korzhan, obe iStock / Getty Images