Beleške iz kuhinje: Easy cheesy krompir koji morate probati (čak i ako ste početnica u kuhinji)
Za dane kada ne stižete (mnogo) da kuvate, a baš vam se jede nešto toplo, aromatično, pa još sa otopljenim sirom, a pri tom vam ne pada na kraj pameti da brojite kalorije – odgovor je: easy cheesy krompir.
Beleške iz kuhinje zapisuje: Jasmina Ubiparip
Ali, i ovom receptu, koji se, u suštini, svodi na tri osnovne namirnice (krompir, malo masnoće i sir), možemo dodati boost za zdravlje u vidu – začina! Često zaboravljamo da se u začinskom bilju kriju veoma vredni nutrijenti – vitamini, minerali, antioksidansi, antizapaljenska jedinjenja… A ne bi trebalo.
Pročitajte i… Capsule herbs – ovo su začini koje morate imati u svojoj kuhinji
Zato, dodajte u svoj easy-cheesy krompir što više svežih zelenih začina (proleće je, sada svega ima u izobilju).
Ja sam, uz beli luk, koristila mladi crni luk, peršun i vlašac, ali sjajno će se slagati i majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano…
View this post on Instagram
Easy-cheesy krompir (recept)
Potrebno (za 4 osobe):
- 12 manjih krompira, skuvanih u slanoj vodi
- komad maslaca
- 3 sitno iseckana čena belog luka
- 1 kašičica crvene paprike u praha (koristila sam ljutu, a vi – po želji)
- sveže mleveni crni biber
- sitno naseckani mladi crni luk i sveže začinsko bilje po vašem izboru (koristila sam peršun i vlašac)
- narendani gauda sir (količina po želji)
Priprema:
- Oljuštite krompir pa ga skuvajte u slanoj vodi. Kada omekša, ocedite.
- U tiganju na laganoj vatri istopite kocku maslaca. Dodajte beli luk, crvenu papriku u prahu i so. Kratko propržite.
- Ubacite krompir pa promešajte kako biste ga sa svih strana obložili mešavinom začina i masnoće. Pobiberite, a možete i još malo dosoliti.
- Pustite da se prži nekoliko minuta, pa pospite naseckanim mladim lukom i svežim začinskim biljem.
- Preko krompira stavite sir pa poklopite. Pustite da se prži još nekoliko minuta kako bi se sir otopio.Poslužite sa zelenom salatom. 🥬 Uživajte!