Veganski uskršnji recepti: Kompletan predlog menija
Kada su u pitanju veganski uskršnji recepti, mnogi imaju predrasude, ali to što je obrok bez mesa, ne mora da znači da će biti bezukusan.
Iako većina nas ne može da zamisli Uskrs bez šunke i jaja, ljudima koji ne jedu namirnice životnjskog porekla ovo je svakodnevica. Ukoliko ste vegan ili vam na uskršnji ručak dolazi prijatelj vegan, sigurno razmišljate o tome kakve obroke da pripremite. Mi smo tu da vam pomognemo. Donosimo vam predlog menija, od predjela sve do deserta.
Veganski uskršnji recepti
Predjelo – veganska francuska salata
Sastojci:
Za pripremu možete koristiti i smrznuto povrće, ali i sveže. U slučaju da imate vremena da seckate povrće, biće vam potrebno po 200 g graška, šargarepe i krompira.
Uz to, spremite 2 veća kisela krastavca, pola kisele jabuke, 500 ml veganskog majoneza, so, biber, sok od jednog limuna, 2 kašike senfa i peršun.
Način pripreme:
- Povrće naseckati na kockice i kuvati u slanoj vodi, pazeći da se ne prekuva.
- Dok se povrće kuva, naribajte jabuku i krastavce.
- Kada se povrće ohladi, sipajte ga u činiju i dodajte krastavce i jabuku. Zatim začinite i dodajte peršun, te majonez i sok od limuna. Sve dobro promešajte.
Salatu poslužiti uz intergralni hleb koji ste prethodno prepekli u rerni.
Isprobajte i… Pečene šnicle od kupusa
Glavno jelo – sejtan šunka
Sastojci:
2 šolje glutenskog brašna
pola šolje brašna od leblebija
pola šolje dimljene paprike
1 kašika bosiljka
crni i beli luk u prahu, po ukusu
1 kašika kečapa
1 kašika ljutog sosa
pola šolje soja sosa
1,5 čaša kipuće vode
1 povrćna kockica za supu
pola šolje maslinovog ulja
Priprema:
- Pomešati sve suve sastojke u jednu činiju, a mokre u drugu. Mokre sastojke zatim pomešati s kupućom vodom.
- Zatim pomešati suve i mokre sastojke i umesiti testo. Po potrebi dodavati još glutenskog brašna i ulja.
- Razvaljati testo i zarolati u dva sloja plastične folije. Ostaviti sa svake strane po 2 centimetara kako bi seitan rastao.
- Svatiti u kipuću vodu u koju ste prethodno dodali kockicu supe.
- Ostaviti da se kuva sat vremena, nakon čega isključiti šporet i ostaviti da odstoji još 15 minuta. Procediti i pustiti da se ohladi. Staviti u frižider da se stegne.
- Seckati kao šunku, na kriške.
Poslužiti uz sezonsku salatu.
Desert – Kolač od limuna
Sastojci:
Za testo:
200 g smeđeg šećera
125 g margarina
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika soka od limuna
300 g brašna za dizano testo
oko 400 ml ovsenog (ili nekog drugog biljnog) mleka
Preliv:
2-3 kašike soka limuna
250 g šećera u prahu
Priprema:
- Ručnim mikserom pomešati šećer, vanil šećer, margarin, prašak za pecivo, sirće i limunov sok.
- Dodati brašno i mešati dalje. Kad su svi sastojci dobro zamešani, polako dodavati ovseno mjeko dok ne dobijete gustu smesu za kolač.
- Kalup premazati margarinom i posuti brašnom.
- Uliti smesu i ubaciti kalup u prethodno zagrejanu pećnicu na 175 °C. Peći 35 do 45 minuta (zavisno o kalupu).
- Pomešati sastojke za glazuru viljuškom dok ne dobijete vrlo gustu masu. Razmazati preko ohlađenog kolača i ostaviti da se stvrdne.
Kolač možete poslužiti uz veganski sladoled od vanile.
Izvor: ljepotaizdravlje.hr