Šta je cold brew kafa i kako je napraviti?
Cold brew kafa novi je trend u velnes svetu, a kako se ona pravi i da li ima zdravstvenih benefita, otkrivamo vam u nastavku.
„Hladno ceđena kafa“ odnosno cold brew kafa postala je popularna kod ljubitelja ovog napitka. A budući da je ovaj trend zaludeo svet, naučnici su se pitali koliko je ovakvo pripremljena kafa uistinu i zdrava.
Zdravstveni benefiti hladno ceđene kafe
- Ova kafa sadrži kofein koji ubrzava metabolizam, a samim tim, naše telo brže sagoreva masne naslage. Stoga ovaj napitak može da nam pomogne da ili izgubimo višak kilograma ili da održimo već postojeću kilažu.
- Konzumacija kofeina utiče na poboljšanje raspoloženja i na budnost. Takođe, istraživanja su pokazala da kafa može da umanji simptome depresije.
- Hladno ceđena kafa sadrži sastojke koji umanjuju rizik od srčanih oboljenja, stabilizuju nivo šećera u krvi i snižavaju krvni pritisak.
- Budući da snižava nivo šećera u krvi, ovako spremljena kafa može da smanji rizik i od dijabetesa tipa 2.
- Pored toga što nas drži budnima, hladno ceđena kafa utiče na bolji rad mozga, a samim tim smanjuje i rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
- Većina ljudi izbegava kafu zbog toga što izaziva refluks kiseline. Hladna kafa smanjuje ovu mogućnost, pokazala su istraživanja.
- Ispijanje ovog napitka, prema studijama, smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.
Pročitajte i… Kafa i zdravlje srca
View this post on Instagram
Kako se pravi cold brew kafa?
- Sipajte jednu šolju svežeg, celog zrna kafe u veliku teglu.
- Dodajte četiri šolje vode.
- Poklopite teglu i ostavite u frižider, da odstoji minimum 12 sati.
- Procedite kroz gazu i piće je spremno.
- Možete dodati kockice leda ili mleko, po ukusu.
lepotaizdravlje.rsthepiwko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images