Humus od cvekle je idealan letnji namaz
Humus od cvekle je ukusan, zdrav i veganski namaz idealan za svaku priliku.
Cvekla je povrće koje je prepuno vitamina i antioksidanata i eskperti savetuju da se što češće nalazi na našem dnevnom meniju. Pored toga što snižava krvni pritisak, ovo povrće povećava i nivo kiseonika u telu. Samim tim, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Cvekla takođe stabilizuje rad digestivnog trakta, jer pozitivno deluje na rad želuca i creva. U isto vreme, prirodni šećeri u cvekli daju crevnoj flori dodatnu snagu u borbi s štetnim bakterijama. Cvekla takođe usporava starenje, a pokazala se delotvornim i u smanjenju simptoma akncioznosti i depresije.
Ovo su samo neki od razloga zašto bi trebalo da jedemo cveklu što češće. A ukoliko vam je dosadila standardna cvekla salata, tu nastupamo mi. Predstavljamo vam ukusni namaz od ovog ljubičastog povrća.
Humus od cvekle
Sastojci:
1 konzerva leblebija
1/2 kuvane cvekle ili 1 kašika cvekle u prahu
2 kašike maslinovog ulja
1/4 šalice tahinija (mlevene semenke susama)
1 čen belog luka
malo himalajske soli
Isprobajte i… Humus sa susamom
Način pripreme:
1. Dodajte sve sastojke u procesor hrane i miksajte dok smesa ne postane glatka.
2. Za dodatnu aromu, u humus dodajte humus maslinovim uljem, a možede dodati i crvene paprike.
3. U hermetički zatvorenoj posudi, ovaj humus može da bude svež nedelju dana.
Poslužite ga uz crni hleb, krekere, prepečenu tortilju ili bruskete. Prijatno!
Izvor: ljepotaizdravlje.hr