RECEPT: Kolač sa višnjama
POTREBNO JE: (za 5 osoba)
Priprema: 35 min. Pečenje: 35 min.
- 1 tegla kompota od višanja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 1 vanil-šećera
- 4 jajeta
- 125 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mlevenih lešnika
- 2 crvena preliva za kolače
- 2 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
1. Višnje ocediti a sok sačuvati, čokoladu izrendati na krupno rende.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti margarin omekšao na sobnoj temperaturi, šećer i vanil-šećer, te dodavati jedno po jedno jaje i mutiti sve vreme.
3. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike, čokoladu i 0,5 dl soka od višanja te sve dobro umutiti.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje te sipati pripremljenu mesu, odozgo poslagati višnje pa peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
5. Preliv za kolače razmutiti sokom od višanja, dodati malo vode po potrebi, te preliti preko ohlađenog kolača.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te poslastičarskim džakom praviti velike tufne po stegnutom prelivu za kolače.
REČ PLUS:
Novija istraživanja potvrđuju blagotvorno dejstvo višanja čija
lekovitost je u narodnoj medicini odavno poznata. Čaša soka od višnje,
zaključili su naučnici, ekvivalentna je količini od 0,3 grama aspirina,
a smrznute višnje imaju delovanje kao 0,9 grama „aspirina“.