Jedina vrsta alkohola koja sprečava rak dojke
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje alkohola povećava rizik od karcinoma dojke. Međutim postoji jedan izuzetak. Naime, umereno konzumiranje crvenog vina ima suprotan efekat.
Sastojci prisutni u semenkama i koži crvenog grožđa snižavaju nivo estrogena i uzrokuju rast nivoa testosterona kod žena u premenopauzi, čime se smanjuje i rizik od karcinoma dojke.
Naučnici stoga sugerišu ženama koje žele da popiju čašu vina nakon večere da njihov izbor bude crveno vino.
Rak dojke je izuzetno raširen, samo se u SAD-u godišnje dijagnostikuje 230.000 novih slučajeva ovog raka, a time je i vodeća bolest među ženama.
Svake godine u Srbiji se registruje 4.000 novoobolelih žena od raka dojke, a godišnje umre 1.300, što je oko 18 odsto smrtnosti od raka.
Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nema belo vino, piše „Journal of Women’s Health“. Prekomerna telesna težina i telesna neaktivnost utiču 25 do 33 odsto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promena u načinu života koju žene mogu da naprave da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.