22 namirnice od kojih ćete se osećati sitije i brže mršaviti
Naučnici iz Velike britanije napravili su spisak namirnica od kojih se osećate sitije. Tvrde da unos ovih namirnica podstiče mršavljenje
Istraživači su pronašli jednostavan način da ukrote vaš apetit i da vam pomognu da se osećate sito, a da ne unosite mnogo kalorija. Na koji način? Utvrdili su kako mozak prima signal sitosti: prenose ga posebne moždane ćelije – taniciti. Taniciti dobijaju informacije o hrani preko ukusnih pupoljaka na jeziku, a zatim šalju signale u hipotalamus, deo mozga koji kontroliše apetit i telesnu težinu.
Kako se postiže osećaj sitosti?
Smatralo se da taniciti reaguju samo na slatke ukuse. Ali sada su naučnici otkrili da se ove ćelije aktiviraju i ukusom umami – ovo je „peti ukus“, koji se javlja kada su aminokiseline prisutne u hrani. Tada su britanski istraživači ispitanicima dali određenu kontrolisanu količinu aminokiselina da bi utvrdili na koje moždane ćelije najbrže reaguju. Rezultat je bio: lizin i arginin.
Zašto je ovo važno? Kada osoba jede hranu bogatu argininom i lizinom, umami receptori ukusa na jeziku prepoznaju njihovo prisustvo i prenose poruku u mozak. Tamo, taniciti reaguju na njih – preusmeravaju signale u hipotalamus, izveštavajući da je hrana stigla. Dakle, kada jedete hranu bogatu sa ove dve aminokiseline vi ćete se osećati sitije.
Namirnice od kojih se osećate sitije
skuša;
inćuni;
tuna;
rakovi;
svinjetina;
govedina;
piletina;
sir (posebno parmezan);
sočivo;
slatki krompir;
kikiriki;
pistaći;
badem;
orasi;
susam;
tahini (susamova pasta, jedan od simbola bliskoistočne kuhinje);
plavi patlidžan;
urme;
suva kajsija;
smokve;
šljiva;
avokado.
Šta će se dogoditi ako budem jela ove namirnice?
Ako ove namirnice uvrstite na svakodnevni jelovnik, onda će usled aktivacije tanicita osećaj sitosti doći brže i trajati duže, što će vas spasiti od prejedanja. Takođe, pomoći će vam da se uobročite i da smanjite kalorijsku vrednost obroka. Posledica bi trebalo da bude gubljenje kilograma. Naravno, pod uslovom da uz ove namirnice ne jedete sve one „zabranjene stvari“ za koje pouzdano znamo da goje.
BONUS recept!
Ako tragate za načinom da ove namirnice ubacite na jelovnik, evo jednog recepta koji vam može poslužiti kao inspiracija. Pritom, apsolutno je ukusan. Prijatno!
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 25 min.Sastojci:
* 2 patlidžana srednje veličine
* 3 paradajza srednje veličine
* 1 glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 200 g šampinjona
* 100 g bulgura
* 2 dl paradajz soka
* biber
* ulje
* soPriprema:
1. Patlidžan iseći na kolutove debljine 1 cm, posoliti ga i ostaviti da pusti sok.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poprskati uljem, pa poslagati u nju kolutove patlidžana i odozgo premazati uljem. Peći ih u zagrejanoj rerni oko 15 min.
3. Potom ih preklopiti kolutovima paradajza i nastaviti pečenje još 10 min.
4. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati, a šampinjone iseći na listove.
5. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a potom dodati šampinjone i pržiti ih dok ne omekšaju.
6. Ubaciti bulgur i nadalje dinstati dolivajući paradajz sok i vodu po potrebi, dok bulgur ne nabubri a suvišna tečnost uvri. Začiniti po ukusu.
7. Na polovinu kolutova patlidžana preklopljenih paradajzom naneti po kašiku pripremljenog fila. Preklopiti ih preostalim kolutovima patlidžana i paradajza, pa vratiti na kratko u rernu da se zapeče.Savet: Nakon što se povrće nafiluje, može se odgore staviti komad sira i zapeći.