Izbor doručka: Najukusniji i najzdraviji recepti širom sveta

by | oktobar 25, 2022
Izbor doručka

Izbor doručka može biti prava mora skoro svakog dana. A u nastavku vam predstavljamo recepte u kojima ćete sigurno uživati. 

Svaka zemlja ima svoje tradicionalne doručke. A njihova raznolikost nije samo neverovatna, već i primamljiva. Ovi ukusni recepti za doručak će vam pomoći da vaše jutro učinite prijatnijim, a da se istovremeno povežete sa novom kulturom.

Izbor doručka- ideje i recepti

Velika Britanija

Ovaj doručak je svakako dovoljan za ceo dan. Nije najkorisnija, ali je veoma zasitna  opcija.

Sastojci:

  • Svinjska kobasica / kobasica – 1 kom.
  • Dimljena slanina – 2 kom.
  • Jaje – 1 kom.
  • Paradajz – 1 kom.
  • Konzervirani pasulj u soku od paradajza – ½ konzerve
  • Hleb – 2 kriške
  • Šampinjoni – 5 kom.
  • Maslac

Način kuvanja:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. U tiganju propržite kobasicu i tanko isečenu slaninu
  2. Stavite pasulj u drugi tiganj, pospite biberom, zagrejte. Paradajz sos treba da se malo zgusne. Pre serviranja stavite parče putera u pasulj.
  3. Posebno na ulju propržite pečurke i paradajz.
  4. Ispecite jaje u zagrejanom tiganju.
  5. Tostirajte 2 debele kriške hleba u tosteru.
  6. Sve stavite na tanjir.

Izbor doručka- španska tortilja

Jedan od tradicionalnih doručka u ovoj zemlji je španska tortilja od krompira.

Sastojci:

    • Krompir – 2 kom.
    • Jaje – 6 kom.
    • Tikvice – 1 kom.
    • Zgnječeni beli luk – 2 čena
    • Timijan – 2 grančice
    • Maslinovo ulje – 2 kašičice
    • Sol, biber – po ukusu

Način kuvanja:

Članak se nastavlja posle reklama
    1. Tikvice oljuštite, isecite i pržite u zagrejanom tiganju 2-3 minuta.
    2. Ogulite krompir i beli luk. Iseckajte beli luk, isecite krompir na kriške.
    3. Prebacite sve u tiganj i pržite na vatri po 5 minuta sa svake strane.
    4. Prebacite tikvice u tiganj sa krompirom i belim lukom.
    5. Umutite jaja sa solju i biberom, prelijte povrće. Odozgo pospite timijan.
    6. Kuvajte 10 minuta, a zatim tortilju prebacite u posudu i ostavite da se ohladi.

Jermenija

Još jedan zanimljiv recept za doručak došao je iz Jermenije. Predstavljamo vam recept za pita- hleb sa sirom (joku).

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

    • Lavaš jermenski (pljosnati beskvasni hleb) – 2 kom.
    • Tvrdi sir – 30 g
    • Jaje – 1 kom.
    • Maslac – 25 g
    • Soli po ukusu

Način kuvanja:

    1. Sir narendajte na sitno rende.
    2. Sipajte vodu u malu posudu i rastvorite malo soli u njoj. Umočite pita hleb u vodu na 2-3 sekunde.
    3. U vrelom tiganju istopite puter. Stavite pita hleb i pržite sa obe strane.
    4. U centar lavaša razbijte jaje i pospite sirom. Zarolajte i pržite 3 minuta.

 

Kako izgleda tipičan japanski doručak, direktno iz Japana, donosi autorka bloga „Mango & Coco“

Izbor doručka- ajzeberdžanski omlet

U ovoj zemlji pripremaju neobičan, ali veoma ukusan, i što je najvažnije – zdrav, omlet. Ovo čudo se zove „kukiu“.

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
    • Spanać – 90 g
    • Peršun – 30 g
    • Korijander – 30 g
    • Mladi luk – 30 g
    • Jaje – 8 kom.
    • Jogurt – 250 g
    • Sveža menta – 10 g
    • Maslac – 30 g
    • Beli luk – 2 čena
    • timijan po ukusu

Način kuvanja:

    1. Sitno iseckajte listove spanaća, peršun, crni luk i korijandert.
    2. Pomešajte jogurt sa majčinom dušicom i lagano umućenim jajima. So biber.
    3. Pomešajte zelenilo sa jajima i jogurtom.
    4. Sipajte smesu u pleh i stavite u rernu, zagrejanu na 180 stepeni. Neka se peče 15-20 minuta.

Amerika

Američke palačinke su možda najčešći doručak. I nije ni čudo što ih svi toliko vole.

Sastojci:

    • Jaje – 2 kom.
    • Pšenično brašno – 2 tbsp.
    • Mleko – 2 kašike.
    • Soda bikarbona – 1 kašičica
    • Šećer – 3 kašike
    • So – 1 kašika
    • Biljno ulje – ¼ kašike

Način kuvanja:

  1. Umutite jaja sa šećerom i solju. Dodajte 1 šolju mleka i nastavite da mutite.
  2. Postepeno dodajte brašno u smesu. Nastavite da mutite. Zatim dodajte čašu mleka i ponovo brašno.
  3. Dodajte biljno ulje u smešu.
  4. Dodajte  sodu bikarbonu u testo i ponovo promešajte. Ostavite smesu da odstoji 5-7 minuta.
  5. Pržite kao palačinke u tiganju.
Lepota i zdravljeOksanaKiian/iStock/Getty Images Plus via Getty Images