RECEPT: Lignje u sosu od đumbira
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
- 1 kg očišćenih lignji
- 500 g krompira
- 400 g pelata paradajza
- 3 kašike meda
- 1,5 dl belog vina
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika seckanog bosiljaka
- muskatni oraščić
- morska so
PRIPREMA:
1. Pelat paradajza iseći na kocke, krompir oljuštiti te i njega iseći na kocke.
2. U dubljem tiganju zagrejati maslinovo ulje pa dodati pelat paradajza, med, malo muskatnog oraščića, đumbir, bosiljak, očišćene lignje i belo vino.
3. Na kraju dodati malo morske soli po ukusu te poklopiti i dinstati na umerenoj temperaturi 15 min. Krompir obariti u slanoj vodi.
4. Na tanjir za serviranje sipati dinstane lignje u sosu od đumbira, u sredinu staviti bareni krompir i posuti peršunom.
REČ PLUS:
Plodovi mora su svarljiviji od ostalog mesa jer im je mišićno tkivo sastavljeno od nežnih mišićnih vlakana. Zato se meso riba lako i brzo kulinarno priprema, a varenje 2 do 3,5 sata, za razliku od mesa kopnenih životinja čije varenje traje od 3,5 do 5 časova. Brzim varenjem mesa riba i ribljih proizvoda organi za varenje se manje opterećuju, troši se manje energije i digestivnih sokova, a sve to ima pozitivan uticaj na organizam.