Ko brzo jede, BRŽE I VIŠE SE GOJI
Prebrzim unosom hrane sprečavamo „kontrolne“ hormone da na vreme jave mozgu kad je dosta jela.
Dakle, jedite polako, bez žurbe. Na taj načina ćete ostati vitki i zdravi. Ko jede polako, jede manje i ostaje zdrav. Opšte je poznato da je bolje da se jesde polako nego proždirati hranu poput životinje, ali studija objavljena u časopisu „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“ daje tom saznanju službeni, naučni pečat.
Dobrovoljci iz bolnice „Laiko General Hospital“ iz Atine tokom ispitivanja su konzumirali 300 grama sladoleda. Imali su 30 minuta da ga pojedu. Jedni su ga pojeli brzo dok su drugi sasvim polako, mirno i staloženo iskoristili predodređeno vreme.
Naučnici su kontrolisali određene krvne pokazatelje pre konzumiranja sladoleda, a zatim svakih pola sata sve do tri i po sata nakon jela. U krvi se kontrolisao insulin, glukoza, masnoće i dva posebna hormona koji javljaju mozgu kad je telo sito i kad je potrebno prekinuti konzumaciju.
Oni koji su uzeli više vremena za jelo imali su veću količinu tih hormona, čime se mozgu u pravo vreme dalo do znanja da je uneseno dovoljno hrane.
Zaključak je da prebrzim unosom hrane u telo sprečavamo hormone da na vreme jave mozgu kad je dosta. Tim hormonima treba oko 20 minuta po početku jela da uopšte nastanu.
– Mnogi od nas su čuli kako brzo jedenje dovodi do preteranog unosa hrane pa čak i naglog debljanja; postoje brojna istraživanja koja su potvrdila ove teze – kaže Aleksander Kokinos, voditelj studije.