Da li je mleko zdravo? Evo konačne presude!
Da li je mleko zdravo ili živimo u zabludi, pokušavamo da saznamo u nastavku,
Pošto smo od detinjstva naučili da je mleko zdrav proizvod, nastavljamo da ga punimo kukuruznim pahuljicama i konzumiramo izdašne porcije kapućina, ne razmišljajući o tome da to može biti nebezbedno. Kome je mleko zaista potrebno i u kojim količinama, te koju vrstu mleka smemo da pijemo? Evo šta kažu nutricionisti.
Da li je mleko zdravo?
Nedavne studije Ministarstva poljoprivrede SAD-a pokazale su da se ishrana prosečnog Amerikanca sastoji od 30-40% mleka i mlečnih proizvoda (mlečni šejkovi, sladoled, sirevi, smutiji). Ovo je veoma visok procenat, posebno imajući u vidu smanjenje u ishrani povrća i voća i smanjenu fizičku aktivnost. A često zaboravljamo da je mleko proizvod namenjen, uopšteno, za ishranu dece, i nastavljamo da ga pijemo, kao odrasli, pa čak i u velikim količinama. Nažalost, ovo nije samo beskorisno, već i nesigurno. Pre svega, reč je o prisustvu u mlečnim proizvodima određenih supstanci koje ne utiču najbolje na naše zdravlje.
Da li je zdravo piti mleko?
Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, važno je znati šta se sve nalazi u ovom napitku.
Insulinu sličan faktor rasta-1 (IGF-1)
Ova supstanca slična hormonu deluje stimulativno, što znači da povećava rizik od benignih i malignih tumora (naravno, mislimo na odrasle, a ne na decu). Zahvaljujući savremenom uzgoju koji ima za cilj povećanje prinosa mleka, količina IGF u kravljem mleku danas je veća nego pre nekoliko decenija. Još jedna karakteristika delovanja IGF-1, koja je značajna za žene, su problemi sa kožom. Supstanca stimuliše stvaranje sebuma, čiji višak širi pore (ovo izaziva akne, komedone i druge upalne elemente), kao i prekomernu podelu ćelija kože, što dovodi do hiperkeratoze (zadebljanja površinskog sloja epidermisa). .
Smatra se da je mleko jedan od glavnih izvora kalcijuma
Zaista, ovaj proizvod je najpristupačniji, ali kalcijum se u dovoljnim količinama nalazi i u drugim proizvodima – na primer, u susamu, mahunarkama, lisnatom zelenom povrću. Ako ipak ne možete da živite bez mleka, izaberite sa sadržajem masti od 2,5% – optimalno je za apsorpciju kalcijuma i vitamina rastvorljivih u mastima koje sadrži.
Laktoza
Prednost mlečnog šećera je očigledna samo za mlađu generaciju: pomaže u apsorpciji proteina koji su deci potrebni za brzi rast. Sa godinama, kod ljudi se smanjuje broj enzima koji mogu razgraditi laktozu. Kod Azijaca, Hispanoamerikanaca i Afroamerikanaca to se javlja nakon 3 godine, kod Evropljana nakon 22-23 godine. Zato se u zrelijem uzrastu kod Evropljana manifestuje takozvana intolerancija na laktozu ( čita se da je tipična za 3/4 svetske populacije).
Simptomi netolerancije na hranu su uvek odloženi – ne pojavljuju se odmah nakon konzumiranja proizvoda, kao u slučaju alergija na hranu – i razvijaju se u roku od tri dana. Intolerancija na hranu može se izraziti simptomima prehlade (curenje iz nosa, kašalj), bolovima u zglobovima, gastrointestinalnim simptomima (proliv ili zatvor, bol u stomaku, nadimanje) , a manifestuje se i u vidu nespecifičnih simptoma (umor, glavobolja, loš zadah ). Najviše laktoze sadrži obrano mleko i mleko sa malo masti, nešto manje – punomasno mleko, zatim su na listi jogurt, sladoled, tvrdi i domaći sirevi. Ali u puteru i krem sirevima, mlečni šećer ili uopšte nije prisutan, ili ga ima u malim količinama.
Kazomorfini
To su supstance proteinske prirode, koje se u našem telu formiraju iz mlečnog proteina kazeina, deluju na telo u nekoliko pravaca. Pre svega, povećavaju rizik od razvoja dijabetesa aktiviranjem histamina, koji je izuzetno aktivan u slobodnom obliku (posebno, slobodni histamin može izazvati bronhospazam, zastoj krvi u kapilarima i izazvati otok). Još jedno svojstvo kazomorfina je opioidni efekat (smanjuju anksioznost, umiruju, anesteziraju). Za neke ljude to može dovesti do stvarne zavisnosti od mlečnih proizvoda, kada oni čine 50% ili više dnevne ishrane. Sa smanjenjem potrošnje „mleka“, takvi ljudi doživljavaju neku vrstu „povlačenja“ – pogoršanje raspoloženja, povećanu emocionalnost, nepodnošljivu žudnju za omiljenom hranom.
Naučnici iz Nacionalne zdravstvene službe Švedske, odlučni da otkriju da li je mleko zdravo kako kažu, proučavali su 61.000 žena i 45.000 muškaraca tokom dvadeset godina. Otkrili su da, suprotno popularnom verovanju, ispijanje mleka ne sprečava prelome kostiju ili pomaže da se postojeći brže zarastu. Štaviše, profesor Karl Mihaelson sa Univerziteta u Upsali u Švedskoj primetio je u studiji da masti u mleku poništavaju pozitivne efekte kalcijuma, povećavajući rizik od srčanog udara.
Koliko mleka sme da se pije dnevno?
Ne postoji univerzalni odgovor na ovo pitanje. Ponekad ga je bolje potpuno isključiti (na primer, u slučaju povećanog rizika od razvoja raka ili dijabetesa). Generalno, norma u svakom slučaju je individualna. Ovo u velikoj meri zavisi od količine u telu enzima koji razgrađuje mlečni šećer: mnogi mogu bezbedno da popiju čašu mleka dnevno, a čak i par gutljaja nateraće nekoga da otrči u kupatilo. Fokusirajte se na blagostanje. Isto važi i za kompatibilnost mleka sa različitim proizvodima – ona je promenljiva. U idealnom slučaju, telo proizvodi različite enzime koji mogu da svari bilo koju kombinaciju hranljivih materija. Druga stvar je da mnogi ljudi doživljavaju kvarove u njegovom radu – neki enzimi se proizvode više, drugih je manje… Dakle, neko može bez problema da se nosi sa složenim obrocima, a neko ne može. Određena pravila o kompatibilnosti hrane koja bi bila prikladna za svakoga nisu ništa drugo do mit koji nije naučno dokazan. Ali postoji posebna kategorija ljudi za koje je upotreba „mleka“ u najmanju ruku nepoželjna, a maksimalno je kontraindikovana.
Sportisti i entuzijasti zdravog načina života
Svi mlečni proizvodi (sa izuzetkom sira) sa niskim glikemijskim indeksom izazivaju proizvodnju insulina u pankreasu. Kod ljudi koji su osetljivi na insulin, to može dovesti do oštrog pada glukoze u krvi. Posledice? Vrtoglavica, očigledna slabost, osećaj gladi koji se javlja odmah nakon jela. Ovaj faktor moraju uzeti u obzir ljudi koji se bave sportom i vode aktivan način života – mleko je kontraindikovano pre vežbanja!
Oni koji su skloni edemu
Mlečni proizvodi mogu da pogoršaju problem: povećana proizvodnja insulina povećava koncentraciju hormona nadbubrežne žlezde aldosterona u krvi, koji zadržava natrijum i, kao rezultat, vodu.
Da li je mleko zdravo pri gubljenju kilograma?
Ljudi sa prekomernom težinom trebalo bi da u potpunosti prestanu da piju mleko neko vreme (najmanje 2 meseca). To je zbog činjenice da je gojaznost praćena nizom drugih bolesti koje njegova upotreba može pogoršati. U principu, za ljude koji žele da izgube težinu, bolje je minimizirati potrošnju punomasnog mleka i smanjiti procenat mlečnih proizvoda u ishrani – to će ubrzati gubitak težine, ukloniti višak tečnosti i smanjiti celulit.
Namirnice koje se ne smeju kombinovati sa mlekom, a jedemo ih svakog dana!