Ishrana tokom zime: Kako da se hranite da biste se osećali dobro?
Ishrana tokom zime mora biti raznolika ma koliko to teško zvučali. Ali jedino na taj način ćemo zadržati dobro raspoloženje tokom hladnih meseci.
Dok se dnevno svetlo smanjuje, telo mora da se obnavlja na novi način: teže nam je da ustajemo ujutru kada je napolju još mrak, a sezonske prehlade sve više napadaju telo. Kompetentan pristup ishrani pomaže da se nosimo sa ovim neprijatnim simptomima zime.
Baš kao što ažuriramo svoju garderobu sa godišnjim dobima, naša ishrana se mora promeniti i prilagoditi. Po hladnom vremenu treba da jedete hranu koja jača imuni sistem, povećava energiju i čini da se osećamo dobro u svakom pogledu.
Ishrana tokom zime- dnevni meni
Što je napolju niža temperatura, to je apetit jači – ovako prosto funkcioniše naše telo. Hiljadama godina postojanja organizam se prilagodio da više jede tokom zime. Porcije se povećavaju, a mnogi ljudi jedu češće. Ovo posebno važi za ljude sklone gojenju – počinju da jedu „za tri“. U hladnim danima povećava se želja za masnom i toplom hranom.
Doručak
Započnite jutro hranljivom kašom napravljenom od ovsa, mleka, rendane jabuke, đumbira i cimeta, kao i orašastih plodova i semenki po vašem izboru.
Ručak
Ribu možete kuvati na pari ili je peći sa prilogom od povrća. Idealna opcija bi bila topla kremasta supa od bundeve ili brokolija.
Između obroka počastite se kafom s kurkumom, toplim biljnim čajem, orašastim plodovima ili granolom.
Ishrana tokom zime- Večera
Pravilna večera sprečava napad gladi i spontanog grickanja uveče. Kompetentan pristup večernjem obroku uključuje takva jela koja su pripremljena od prihvatljivih proizvoda. Ima ih mnogo, pa večera može biti zanimljiva, raznovrsnija i što korisnija.
Večera treba da bude lagana, male zapremine i istovremeno zadovoljavajuća. Neophodno je isključiti hranu prženu u ulju, masnu ribu i meso, slatkiše, peciva, slatko voće, kao i kuvanu šargarepu, cveklu, krompir.
Idealne opcije za vašu večeru su pileći file, bakalar, nemasna govedina, salate, svježi sir ili kajgana.
Četiri pravila ishrane tokom zime
Kontrolišite unos masti
Uključite u ishranu zdrave masti: avokado, maslinovo ulje, crvenu ribu, orahe, laneno seme, bundeve i suncokrete. Ovi proizvodi sadrže vredne masne kiseline.
Jedite dovoljno proteina
Aminokiseline koje ulaze u naš organizam sa proteinima hrane regulišu imuni sistem, odgovorne su za stanje mišića i kože, kontrolišu nervni sistem.
Proteinske namirnice vraćaju nam snagu, što je posebno važno u kasnu jesen, kada se aktiviraju različiti virusi. Najbolji izvori proteina su živina, riba, jaja, mlečni proizvodi, orasi i neke mahunarke.
Ishrana tokom zime- Vodite računa o složenim ugljenim hidratima
Složeni ugljeni hidrati ne samo da obezbeđuju telu energiju, već i dugo zadržavaju osećaj sitosti. Pored sezonskog povrća i voća, svakodnevnoj ishrani treba dodati žitarice, mahunarke, bundeve, a možete sebi priuštiti i testeninu od durum pšenice .
Eliminišite jednostavne šećere
Zapamtite da kolačići, kolači, peciva, beli hleb, šećer, čokolada daju kratkotrajan osećaj sitosti – vrlo brzo ćete poželeti ponovo da jedete. Ove namirnice treba isključiti iz vaše ishrane u kasnu jesen. Posebno treba izbegavati kombinaciju jednostavnih šećera i masti – to su kolači, krem pufovi, vafli i mafini.
Prilagođavanje vaše ishrane godišnjim dobima je ključno za vaše zdravlje i dobrobit, kako fizičko tako i mentalno. Ova jednostavna pravila ishrane pomoći će održavanju energije tokom celog dana i sprečiti slabljenje imunog sistema u kasnu jesen