Zeleni čaj: Da li on snižava ili povećava krvni pristisak?
Zeleni čaj važi za jednu od superzdravih namirnica ali da li je to zaista tačno? Pokušavamo da otkrijemo u nastavku.
Bogat antioksidantima, ovaj čaj pogodno deluje na organe za varenje i podstiče metabolizam. Uz to, poznat je po blagotvornim svojstvima na kožu i kosu, i podstiče detoks organizma. U opisu svojstava zelenog čaja možete pronaći informacije da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju. Ali, drugi izvori kažu da nefermentisani čaj tonira, uzbuđuje i povećava krvni pritisak. Ispostavlja se da dolazi do kontradiktornosti: ovo piće istovremeno okrepljuje i umiruje, ali i razdražuje. A šta je onda prava istina?
Zeleni čaj i krvni pritisak
U pitanju je neverovatno piće, koje, u zavisnosti od nijansi pripreme i individualnih karakteristika organizma, može podići ili spustiti pritisak. Listovi čaja sadrže tri stotine elemenata koji mogu uticati na stanje tela.
Kofein se, uprkos imenu, ne nalazi samo u kafi. Zeleni čaj je, po teinu (kofein za čaj)m ispred kafe. Ovaj alkaloid uzbuđuje nervni sistem, tonira, daje osećaj vedrine i povećava krvni pritisak. Osobe sa poremećajem autonomnog nervnog sistema su posebno su osetljive na promene krvnog pritiska.
Zanimljiva činjenica: uprkos visokom sadržaju alkaloida, zeleni čaj deluje kao prirodno hipotonično sredstvo. Tajna leži u temperaturi čaja: vruć snižava krvni pritisak. Samo efekat nije trenutan, već kumulativan. Naime, japanski istraživači su otkrili da dnevna konzumacija pića tokom mesec dana smanjuje krvni pritisak za 10-15%.
Pravila kuvanja zelenog čaja
Da jednostavno ispijanje čaja ne bi dovelo do neprijatnih iznenađenja u vidu naglog skoka ili, obrnuto, smanjenja pritiska, potrebno je da pravilno skuvate zeleni čaj.
- Koristite čaj dokazanog kvaliteta. Listići čaja treba da budu pravilno uskladišteni, da ne sadrže sintetičke aditive i da su u roku trajanja
- Ne prelivajte čaj ključanom vodom! Temperatura vode bi trebalo da bude maksimalno 86 ° C.
- Zapamtite „Pravilo 3 broja“: 2, 5, 6. Da bi zeleni čaj okrepio i povećao krvni pritisak, potrebno je da napitak unesete 2 minuta nakon kuvanja. Da biste dobili opuštajući efekat – 5 minuta. Posle šest minuta kuvanja, čaj se pretvara u obično piće sa blagom aromom.
- Pijte sveže skuvani čaj. Maksimalna korist se može dobiti od pića koje stoji ne duže od 15 minuta. U Kini se veruje da se čaj ostavljen 4-5 sati pretvara u otrov.
Preporučuje se piti čaj sa marginom od 1,5-2 sata od doručka, ručka ili večere.