Recept za božićne keksiće (+ kako se pravi kraljevska glazura)
U nastavku vam predstavljamo recept za božićne keksiće koje i početnik može da napravi.
Praznike danas ne možemo da zamislimo bez sitnih kolača i slatkih delicija. A nekako. u moru svih tih đakonija, božićni keksići dobijaju posebno mesto, što zbog ukusa, što zbog vizuelnog efekta i dekorativne svrhe. Stoga, u nastavku saznajte kako da napravite božićne keksiće i kako da ih ukrasite čuvenim royal icingom.
Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci
Recept za božićne keksiće
Sastojci
225 g / 1 šolja omekšanog neslanog putera
225 g /1 šolja šećera u prahu
1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
1 veliko jaje (55-60 g )
450g/ 3 šolje višenamenskog brašna
3/4 kašičice praška za pecivo
3/4 kašičice soli
*za tamniju varijantu možete koristiti kakao prah (oko 3 kašike)
*u smesu možete dodati cimet, muškantni orašćić ili začin po želji
Uputstvo
- Zagrejte rernu na 180°C
- Obložite pleh papirom za pečenje
- Umutite puter i šećer u velikoj posudi dok ne postane kremasto. Dodajte jaje i vanilu, pa mutite dok se smesa potpuno ne sjedini.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i so.
- Mešajte dok se brašno ne sjedini di – biće grudvasto.
- Pospite radnu površinu brašnom, pa stavite testo iz činije. Utapkajte zajedno, zatim prepolovite, te zatim oblikujte 2 lopte.
- Razvaljajte na 0,3 cm (za tanje, hrskave keksiće) ili 0,6 cm (za deblje i mekše keksiće), pospite brašnom ispod i preko testa da se ne lepi.
- Koristite modle da istisnete oblike i nož ili lopaticu za prenošenje oblika na pripremljene plehove. (Testo koje ne stane na pleh držite u frižideru).
- Pecite 10 minuta, dok keks ne dobije zlatkastu boju, a ivice tek počnu da postaju svetlo zlatne.
- Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Kako se pravi royal icing (kraljevska glazura)
Sastojci
140-180 g šećera u prahu
1 belance
4-5 kapi limunovog soka
2-3 kapi arome vanile ili limuna
prehrabena boja po ukusu (opciono)
Priprema
- U manjoj posudi umutiti belance ali ne da se zapeni već samo da se malo razbije, dok ne dobije malo mehurića.
- Postupno dodavati šećer u prahu i dalje mutiti. Kad dobijete gustu masau dodajte limunov sok i aromu.
- Glazura bi trebalo da se odvaja od kašike.
- Posudu obavezno pokriti mokrom krpom jer se masa brzo suši.
- U činije odvojte željenu količinu i dodajte boju po želji.
- Ofarbanu smesu možete prekriti folijom do upotrebe.
- Sipajte glazuru u špric i šarajte oblike po želji.