Posna novogodišnja trpeza: Predlozi menija za svačiji ukus

by | decembar 27, 2022
posna novogodišnja trpeza

Posna novogodišnja trpeza je tradicija na ovim prostorima, a mi vam u nastavku nudimo predloge menija koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Ovi novogodišnji meniji i ideje za recepte će impresionirati porodicu i prijatelje, bez obzira koliko velika ili mala bila vaša novogodišnja proslava i posna novogodišnja trpeza kod kuće. Ako još uvek odlučujete o meniju, dozvolite nam da vam pomognemo da isplanirate vrhunsko iskustvo kao u restoranu. Od tradicionalnih do internacionalnih jela, imamo najukusnije novogodišnje recepte. Ove godine pokušajte da organizujete svečanu trpezu ili okupite svoje prijatelje na vrhunskom čili meniju– imamo ukusne ideje za bilo koji stil okupljanja.

Naše meni ideje učiniće da vaša posna novogodišnja trpeza bude nezaboravna!

Posna novogodišnja trpeza- predlozi menija

Posna predjela

Posna pita s pečurkama i sojom

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

* 500 g tankih kora za pitu
* 2 struka praziluka
* 1 manja glavica crnog luka
* 400 g šampinjona
* 100 g sojinih ljuspica
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 200 g margarina
* 300 ml supe od povrća
* 200 ml piva
* mleveni biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Praziluk i crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone iseći na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk i praziluk da blago omekšaju, a zatim dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri.
3. Dodati ljuspice soje, pa postepeno sipati supu od povrća po potrebi neprekidno mešajući dok ljuspice ne nabubre. Začiniti mlevenom dimljenom paprikom, posoliti i pobiberiti.
4. Margarin otopiti. Tepsiju premazati margarinom i prekriti korom za pitu, poprskati margarinom i naneti drugu koru. Preko gornje kore rasporediti malo fila, pa postupak filovanja ponavljati (dve kore, fil) dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti dvema korama.
5. Oštrim nožem pitu iseći na kocke. Preostali margarin sjediniti s pivom, pa pomoću kašike smesu preliti preko pite. Ostaviti je da odstoji 60 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Posna čorba od povrća

Sastojci:
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 koren peršuna
* 2 srednja krompira
* 2 mlade tikvice
* 1 žuta paprika babura
* 2 paradajza
* 1 kašičica mlevene dimljene paprike
* 1 kašika seckane sveže mirođije
* 2 l supe od povrća iz kocke
* mleveni biber
* ulje
* so

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu, koren peršuna, krompir i tikvicu oguliti i iseći na kockice. Paradajz i papriku baburu takođe iseći na kockice.
2. U loncu na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast, a zatim dodati šargarepu i koren peršuna, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Dodati papriku i pržiti je dok napola ne omekša.
4. Ubaciti tikvice, krompir i paradajz, pa nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće ne omekša.
5. Sipati supe koliko je potrebno da prekrije povrće. Začiniti mlevenom paprikom i mirođijom, posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati nakon što čorba proključa još desetak minuta.

Kus-kus salata

Sastojci:
* 200 g kus-kusa
* 300 ml vode
* 100 g kukuruza šećerca
* 150 g cvetova brokolija
* 1 veća crvena paprika roga
* 250 g konzervirane skuše
Za preliv:
* 1 limun
* 30 ml maslinovog ulja
* 50 g zelenih maslina bez koštice
* morska so
* 1 kašika sveže seckane mirođije

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
1. Zagrejati vodu do ključanja, pa njome preliti kus-kus i ostaviti da nabubri.
2. Posebno pripremiti preliv za kus-kus. Koricu limuna izrendati, a sok iscediti, beli luk očistiti i ispasirati, masline sitno iseći. U činiji sjediniti sok od limuna i maslinovo ulje, dodati rendanu koricu limuna, pasirani beli luk, masline i mirođiju, posoliti po ukusu i dobro izmešati.
3. Pripremljenim prelivom preliti nabubreli kus-kus i polako promešati.
4. Cvetove brokolija iskidati na manje komade, crvenu papriku očistiti od semena i peteljke i iseći na kockice. U tiganju na malo ulja propržiti papriku da blago omekša, ocediti je od masnoće i dodati u posudu s kus-kusom. U tiganj sipati još malo ulja, te kratko propržiti cvetove brokolija, pa i njih dodati u činiju s ostalim sastojcima.
5. Kukuruz šećerac ocediti od tečnosti i ubaciti u činiju, dodati i konzerviranu skušu, oceđenu od ulja i iskidanu na manje komade. Promešati da se sastojci ravnomerno rasporede. Salatu ostaviti da odstoji u frižideru do služenja.

Posna glavna jela

Panirana riba iz rerne

Sastojci:
600 g filetirane tune
1 limun
5 kašika maslinovog ulja
150 g prezli
1 kašika seckane mirođije
mešavina začina
biber
Za prilog:
2 mlade tikvice
3 crvene paprike šilje
300 g šampinjona
ulje
so

Priprema:

1. Meso tune iseći na tanke šnicle.
2. Posebno sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, mirođiju, biber i začine po ukusu.
3. Pripremljenom marinadom preliti tunu i ostaviti je u frižideru da miruje 60 min.
4. Zatim šnicle tune ocediti, marinadu sačuvati, a ribu uvaljati u prezle.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega paniranu ribu. Preliti je ostatkom marinade i peći u rerni zagrejanoj na 200 °S dok blago ne porumeni.
6. Mlade tikvice zajedno sa korom iseći na kolutove, šampinjone ukoliko su manji ostaviti u komadu, a veće preseći na polovine ili četvrtine.
7. Na zagrejanom ulju u voku propržiti pripremljeno povrće da omekša. Pred kraj prženja dodati začine po ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

Posna sarma

Posna novogodišnja trpeza ne može da se zamisli bez sarme! A ovo je naš izbor za ovo tradicionalno jelo.

Sastojci:
* 1 glavica kiselog kupusa
* 200 g crnog luka
* 200 g praziluka
* 250 g pirinča
* 3 srednje kisele jabuke
* 5 kašika mlevenih oraha
* 50 g suvog grožđa
* 1 kašičica slatke mlevene paprike
* mešavina suvih biljnih začina
* biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, praziluk takođe iseći na kockice. Jabuke oguliti i izrendati nakrupno ili iseći na kockice.
2. Na malo ulja kratko propržiti crni luk i praziluk a potom dodati pirinač i pržiti ga neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač ne nabubri.
3. Ubaciti suvo grožđe, a potom i rendane jabuke te dinstati na umerenoj temperaturi dok voće ne omekša.
4. Pred kraj kuvanja umešati mlevene orahe i papriku, začiniti po ukusu i promešati.
5. Listove kiselog kupusa razdvojiti i odstraniti zadebljanje po sredini da bi se lakše savijali.
6. Na svaki list kiselog kupusa naneti kašiku pripremljenog fila i oblikovati sarmice.
7. Lonac nauljiti, pa dno prekriti listom kupusa. Preko njega poslagati sarme i odozgo prekriti listom kupusa. Naliti vodom da ogreznu i kuvati na umerenoj temeraturi dok kupus ne omekša.
8. Skuvane sarme poslagati u nauljenu tepsiju, poprskati ih uljem i zapeći.

Posni beli pasulj

Sastojci:
* 500 g krupnog belog pasulja
* 3 glavice crvenog luka
* 3 šargarepe
* 4 čena belog luka
* 1/2 manjeg celera
* 1 manji paštrnak
* nekoliko listova bosiljka
* biber
* so
* ulje

Priprema:
1. Pasulj naliti vodom i kuvati dok ne porključa. Potom ga procediti pa sipati novu mlaku vodu, i nastaviti kuvanje dok ne omekša.
2. Crveni luk, šargarepu, celer i paštrnak očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
3. U većoj šerpi propržiti crveni luk, pa dodati šargarepu, celer i paštrnak. Pržiti pet minuta neprekidno mešajući dok povrće ne svene. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
4. Omekšalo povrće grubo izgnječiti.
5. Obareni pasulj ocediti od suvišne tečnosti, pa sjediniti s povrćem. Da bi se dobila željena gustina, gnječilicom pritisnuti nekoliko puta pasulj kako bi se delimično izdrobio.
6. Dodati seckani bosiljak, pasirani beli luk i začine po ukusu. Naliti vodom da ogrezne i kuvati nakon što proključa još 15 min.

Članak se nastavlja posle reklama

Posna novogodišnja trpeza- Posni deserti

Posno medeno srce

Sastojci:
* 250 ml mineralne vode
* 120 ml ulja
* 200 g šećera
* 1 kašika pekmeza od kajsije
* 250 g brašna
* 3 kašike kakaoa
* 1 kašičica sode bikarbone
* 1 kašičica cimeta
Za premaz:
* 3 pune kašike pekmeza od kajsije
Za glazurau:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 3 kašike ulja

Priprema:
1. U činiji sjediniti brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet, pa pomešati.
2. Posebno sjediniti mineralnu vodu, ulje, šećer i pekmez od kajsije, te dobro izmešati.
3. Sjediniti suve i tečne sastojke i izmešati žicom.
4. Tepsiju prečnika 18×35 cm nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smesu. Peći je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta.
5. Pečeni kolač dok je još vruć premazati pekmezom od kajsije.
6. Za pripremu glazure čokoladu otopiti s malo ulja. Glazuru preliti preko pekmeza i ostaviti da se stegne. Nakon što se kolač rashladi iseći ga na kocke željene veličine.

Savet: Umesto pekmeza od kajsije u pripremi deserta možete koristiti drugi pekmez po želji.

Posna nepečena torta sa višnjama

Sastojci:

Za koru:
* 150 g sirovih lešnika
* 15 mesnatih urmi
* 2 kašike kokosovog ulja
* 1 kašičica ekstrakta od vanile
Za fil:
* 250 g indijskog oraha
* 6 kašika kokosovog ulja
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 1 mala banana
* malo meda po ukusu
* 1 šolja očišćenih višanja iz zamrzivača
Za preliv:
* 50 g čokolade s visokim procentom kakaoa
* 2 kašike kokosovog ulja

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
1. Mesnate urme očistiti od koštica i nakratko potopiti u toplu vodu.
2. U električnom secku usitniti sirove lešnike, pa dodati otopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanile i oceđene ureme. Sve zajedno usitniti da bi se dobila ujednačena lepljiva smesa.
3. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i utisnuti na dno smesu za koru. Ostaviti u frižideru da se stegne.
4. Za pripremu fila indijske oraščiće preliti vodom i ostaviti da odstoje najmanje 3 sata.
5. Oceđene oraščiće ubaciti u blender, dodati ekstrakt vanile, bananu, malo meda po ukusu i dobro oceđene višnje. Miksati u jačem blenderu dok se ne dobije glatka smesa. Pred kraj miksanja sipati otopljeno kokosovo ulje.
6. Kalup izvaditi iz frižidera, te preko kore sipati pripremljeni fil. Ostaviti u zamrzivaču da se stegne.
7. Za pripremu glazure na umerenoj temperaturi rastopiti čokoladu s kokosovim uljem. Nakon što se fil stegne, tortu izvaditi iz zamrzivača i preliti je glazurom. Nadalje držati u frižideru do služenja.

Posni čokoladni rolat sa bananom

Sastojci:
* 125 g margarina
* 150 g posnog mlevenog keksa
* 75 g šećera u prahu
* 2 srednje jabuke
* 3 veće banane
Za glazuru:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 2 kašike ulja

Priprema:
1. U činiji sjediniti omekšali margarin i šećer u prahu pa sastojke umutiti mikserom. Dodati mleveni keks i promešati.
2. Jabuke očistiti i izrendati nakrupno, ne cediti ih, pa dodati u smesu od keksa.
3. Banane oguliti i izmiksati pa i njih umešati u smesu od keksa. Pripremljenu smesu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 60 minuta.
4. Na radnu površinu naneti prozirnu foliju i preko nje izručiti smesu od keksa. Dlanovima oblikovati pravougaonu koru. Duž jedne strane rasporediti dve oguljene banane, te sve zajedno urolati.
5. Za pripremu glazure čokoladu rastopiti s malo ulja pa ostaviti da se prohladi a zatim dobijenu glazuru preliti preko rolata. Rolat ostaviti u frižideru da se stegne a zatim ga iseći na šnite.

Savet: Ako je smesa za rolat mekša dodajte u nju još malo mlevenog keksa.

lepotaizdravlje.rsSelvi Media/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; photovs/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; zeleno/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; SeventyFour/iStock/Getty Images Plus via Getty Images