Ugljeni hidrati: Koji su najbolji izvori
Ugljeni hidrati se veoma važan deo naše ishrane. Bitno je da, umesto slatkiša i peciva, konzumirate zdrave namirnice koje čuvaju zdravlje
Tokom godina, ugljeni hidrati su stekli lošu reputaciju. Ljudi ih često povezuju sa povećanjem telesne težine, dijabetesom tipa 2 i raznim drugim zdravstvenim poremećajima. Da, istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali.
Iako dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata može biti od koristi za neke ljude, nema razloga da se u potpunosti izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Predstavljamo vam namirnice s visokim sadržajem ugljenih hidrata koje su neverovatno zdrave.
Ugljeni hidrati: Namirnice koje preporučuju stručnjaci
1. Kinoa
Kuvana kinoa sadrži čak 70% ugljenih hidrata. Međutim, ona ke takođe dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je bogata mineralima i, pored obilja ugljenih hidrata, može pomoći u regulisanju šećera u krvi i jačanju kardiovaksularnog sistema. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one na dijeti bez glutena.
2. Ovas
3. Heljda
Sto grama kuvane heljde sadrži 19,9 grama ugljenih hidrata. Heljda je veoma hranljiva i obiluje proteinima, mineralima i antioksidansima. Može biti posebno korisno za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.
4. Ugljeni hidrati: Banane
Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Nezrele, zelene banane imaju više skrob, a on se priliko sazrevanja pretvara u prirodne šećere.
5. Slatki krompir
Pola šolje (100 grama) kuvanog slatkog krompira sa korom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je takođe bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Ovo povrće bogato je antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i štite od hroničnih oboljenja.
6. Ugljeni hidrati: Cvekla
Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana. Ovo korenasto povrće bogato je vitaminima, mineralima antioksidansima. Cvekla je takođe bogata neorganskim nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot oksid koji snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.
7. Pomorandže
U 100 g rama pomorandže nalazi se oko 15,5 grama ugljenih hidrata. Ovo citrusno voće obiluje vitaminom C, kalijumom i nekim vitaminima B grupe. Konzumiranje pomorandže može poboljšati zdravlje srca i pomoći u sprečavanju kamena u bubregu.
Osim toga, poboljšava apsorpciju gvožđa iz druge hrane koju jedete, što može pomoći u zaštiti od anemije usled nedostatka gvožđa.