Šećer u velikim količinama jednako je otrovan kao i cigarete

by | februar 4, 2012

Svake godine u svetu umre 35 miliona ljudi od posledica prevelikog unosa šećera, koji može u potpunosti da poremeti rad metabolizma, hormona pa i jetre, upozoravaju stručnjaci.

Iako malo šećera nije problem, svakodnevne veće količine tog slatkog „otrova“ ubijaju, a zbog njega na godinu umre 35 miliona ljudi širom sveta, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Kalifornija. U članku „Toksična istina o šećeru“ upozoravaju da se prodaja i upotreba šećera trebaju regulisati zakonima i posebnim oporezivanjem, kako bi se smanjila njegova svakodnevna upotreba, prenosi „Daily Mail“.

Tvrde da su zašećerni sokovi i slatka hrana odgovorni za bolesti poput gojaznosti, karcinoma, probleme s jetrom i srčane bolesti. Šećer ne samo da čini ljude debelima, već u potpunosti remeti metabolizam, „izbacuje“ hormone iz ravnoteže, povisuje krvni pritisak i oštećuje jetru. Takav isti učinak ima i alkohol na telo.

Stručnjaci predlažu veće poreze na hranu i pića bogate šećerima (poput gaziranih sokova), ograničavanje kupovine mlađima od 17. ili 18. godina i strožu regulaciju hrane u školskim aparatima.

Članak se nastavlja posle reklama

Šećer je poput alkohola i cigareta vrlo dostupan, lako se zloupotrebljava i štetan je za društvo – rekao je autor studije i stručnjak za gojaznost, Robert Lustig.

Ukoliko pritisak na proizvođače bude dovoljno jak, naučnici smatraju da bi mogli da se izbore za veći odabir, misleći pri tome da na svakom proizvodu stoji tačna količina šećera. Ljudi će s vremenom naučiti da biraju jednako ukusne, a manje opasne proizvode. Pri tome, ističu da danas ima više gojaznih nego pothranjenih ljudi, što koriste kao upozorenje na važne bolesti današnjice.

Iako naučnici ne predlažu zabranu prodaje i kupovine šećera, zahtevaju veću odgovornost proizvođača hrane, bolju informisanost ljudi o delovanju šećera i zabranu prikrivenog dodavanja šećera u namirnice u kojima se on ne navodi, a sadrže ga. Takve izmene opravdavaju brigom za javno zdravstvo i dobrobiti ukupnog ljudskog zdravlja.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: