Najukusniji uskršnji deserti: Zdravi, a neobični!

by | april 13, 2023
najukusniji uskršnji recepti

Uskrs nije samo verski praznik – on je porodično okupljanje i radost. Ovi jedinstveni deserti obogatiće vašu uskršnju trpezu, a mališane će posebno obradovati

Svakoga Uskrsa, pored trpeze, brinemo o još jednom detalju: desertima za celu porodicu. Ako su vam već dosadili tradicionalni recepti i želite da oplemenite uskršnji ručak nekom novom poslasticom – na pravom ste mestu. Ovi uskršnji deserti su šareni, neobični i iznad svega – ukusni!

Najukusniji uskršnji deserti

Dugini vafli

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 0,5 kašikica sode bikarbone
  • 0,5 kašikica kuhinjske soli
  • 1,5 šolja mlaćenice
  • 2 velika jajeta
  • 4 kašike rastopljenog putera
  • litra sladoleda od vanile, omekšanog
  • Raznobojne šećerne mrvice

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mlaćenicu, jaja i otopljeni puter dok se ne sjedine. Dodajte mešavinu mlaćenice u mešavinu brašna; mešajte dok se ne sjedini.

Zagrejte okruglu presu za vafle. Kašikom sipajte 1/2 šolje testa na presu i pecite dok ne porumeni,  5 do 6 minuta. Ostavite da se ohladi.

Stavite sladoled na polovinu vafla, ravnomerno rasporedite. Na vrh stavite drugi vafl, a onda uvaljajte ivice u šećerne mrvice.  Zamrznite dok se ne stegne, oko 4 sata.

Članak se nastavlja posle reklama

Uskršnji kapkejkovi

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

1 šoljica putera, na sobnoj temperaturi
1,5 šoljica granulisanog šećera
2/3 šlje nezaslađenog kakao praha
1 kašikica praška za pecivo
1/2 kašikice sode bikarbone
1/4 kašikice soli
2 velika jajeta
1 šolja mleka
2 kašikice čistog ekstrakta vanile
2,5 šolja brašna
12 običnih Oreosa
24 mini Oreos

Za krem:

1 450 gr šećera
1 šolja putera, na sobnoj temperaturi
2 kašike milerama
2 kašikice čistog ekstrakt vanile
Gel boje za hranu

Priprema:

Napravite kolače: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite jedan standardni i jedan mini kalup za mafine papirnim modlicama.
U velikoj posudi umutite puter, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so na maloj brzini 1 minut ili dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja; tucite 2 minuta. Umutite mleko i vanilu, a zatim dodajte brašno samo dok se ne sjedini.
Stavite 1 Oreo na dno svake posudice u kalupu za mafine normalne veličine i 1 mini Oreo na dno svake posudice u kalupu za mini muffine. Kašikom prelijte testo preko keksa, napunite svaki do oko 2/3.
Pecite oko  20 do 25 minuta. Kolač je gotov kada zabodete čačkalicu u njega, a na njoj se ne zadrži testo. Ohladite u plehu jedno pet minuta, potom izvadite iz pleha i ostavite da se kakpejkovi potpuno ohlade.
U međuvremenu napravite kremu od putera: Prosejte šećer u veliku činiju. Električnim mikserom umutite puter na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte šećer. Umešajte vaniliju.
Povećajte brzinu na veliku i tucite dok ne postane mekano, oko 2 minuta. Obojite i ukrasite kolače po želji.

Članak se nastavlja posle reklama

Lizalice od belanaca

Sastojci:

4 velika belanca
1 šolja šećera
Prstohvat soli
Ružičasta, žuta i plava gel boja za hranu

Priprema:

Zagrejte rernu na 90 – 100 stepeni. Dva velika pleha obložite papirom za pečenje. Na pari mutite (ručno!) belanca, šećer i so sve dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre, i mutite na srednje jakoj temperaturi sve dok se masa ne ohladi i ne formiraju čvrsti vrhovi. To otprilike traje 6 do 8 minuta. Podelite smešu u 3 činije i obojite svaku sa nekoliko kapi prehrambene boje.
Ubacite smesu u kese za ukrašavanje i lagano formirajte oblik lizalice, odnosno spirale. Polako stavite štapiće u sredinu. Stavite na pleh, pa u rernu. Nakon sat vremena, prevrnite kolačiće. Pecite, odnosno sušite u rerni dva sata.

Članak se nastavlja posle reklama

Uskršnje vanilice

Sastojci

Mini silikonske ovalne posude
1/3 šolje mleka

1/2 šolje putera, na sobnoj temperaturi
1, 5 šolja brašna
1,5 kašičice praška za pecivo
1/4 kašika soli
3 velika jaja
2/3 šolje šećera
1/2 kašike  čisti ekstrakt vanile
MM bombonice, za topljenje

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Zagrejte rernu na 180 stepeni . Lagano premažite ovalne tepsije sprejom za kuvanje ili uljem.
Stavite mleko u malu šerpu, dodajte puter i istopite na laganoj vatri; sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
Koristeći električni mikser, umutite jaja i šećer u velikoj posudi na velikoj brzini dok smeša ne postane gusta i bleda, 3 do 5 minuta; umutiti vaniliju. Smanjite brzinu miksera na nisku i umešajte mešavinu mleka.
Dodajte mešavinu brašna i mešajte dok ne postane glatko. Podelite testo u modlu i pecite petnaestak minuta.
Kada se kolači ohlade, napravite premaz, odnosno otopite bombone, pažljivo. Koristeći viljušku, umočite kolače u otopljene bombone i vratite ih na rešetku da se stegnu. Pospite mrvicama pre nego što se slatkiši potpuno stegnu. Ponovite sa preostalim kolačima i bojama.

Sarsmis/gettyimagesplus