Krompir punjen junetinom

by | februar 8, 2012

Sastojci:
Za krompirovo testo (12 jastučića):

– 1,5 kg krompira
– 50 g maslaca
– 2 jaja
– 200 g brašna
– so

Za fil:

– 400 g mlevene junetine
– 1 veća glavica luka
– 1 mala kašika slatke mlevene paprike
– 1 mala kašika vegete
– 2 glavice belog luka
– so
– biber
– prstohvat origana
– 1 jaje
– malo maslaca

Članak se nastavlja posle reklama

Za sos:

– 50 g maslaca
– 1 komad praziluka
– 1 manja crvena paprika
– 2-3 glavice belog luka
– malo peršuna
– 1 kašika vegete
– na vrh noža malo đumbira u prahu
– 1 puna kašika brašna
– 4 dl mleka
– 2-3 dl vode
– 2 supene kašike sira parmezana

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Operite krompire i stavite ih da se kuvaju u kori

2. Dok se krompir kuva, pripremite fil i povrće za sos. Crveni i beli luk sitnije naseckajte. Praziluk očistite i narežite na kolutiće, a papriku na manje komade, pa ih operite.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Na vrućoj ringli rastopite malo maslaca, na njega dodajte luk. Malo posolite da lakše omekša i kratko popržite.

4. Zatim dodajte meso, začinite mlevenom paprikom, vegetom, sitno seckanim belim lukom, origanom i biberom, pa dinstajte u vlastitom soku 15-tak minuta na srednjoj vatri.

5. U malo prohlađenu smesu umešajte jaje.

6. Kuvani krompir prohladite u hladnoj vodi, pa oljuštite. Narežite na veće komade, stavite u multipraktik, dodajte kockice maslaca, malo soli i jaja.

7. Mešajte na većoj brzini sve dok ne dobijete kompaktnu glatku smesu.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Krompirovu smesu pretresite na dobro pobrašnjenu radnu ploču, dodajte brašno i zamesite glatko testo.

9. Testo odmah razdvojite na 2-3 dela i poravnajte rukama. Na to razdelite po 1 supenu kašiku fila na svakih 4-5 cm, tako da između hrpica ostavite razmak. Zatim krajeve testa preklopite i prerežite testo po sredini između susednih hrpica fila. Svaki dobijeni jastučić veličine dlana još dodatno oblikujte rukama i uvaljajte u malo brašna.

10. U široj posudi zakuvajte vodu s malo soli i 2-3 kašike ulja. Pažljivo u prokuvalu vodu položite gotove jastučiće da se ne dodiruju. Kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još 5-7 minuta (zavisno od debljine).

11. Kuvane jastučiće izvadite šupljom kašikom i dobro ocedite.

12. U šerpi u kojoj ste pržili meso rastopite malo maslaca i kratko pecite kuvane jastučiće da se lagano zarumene.

Članak se nastavlja posle reklama

13. Dok se jastučići kuvaju, na maslacu popržite praziluk i papriku, začinite s malo vegete, dodajte sitno seckani beli luk i peršun i malo đumbira. Kratko prodinstajte da povrće malo omekša.

14. Omekšalo povrće pospite brašnom, dobro promešajte i pržite da brašno upije tekućinu. Pazite da ne potamni.

15. Kad brašno počne lagano žuteti, ulijte mleko i dobro promešajte. Smanjite vatru i uz mešanje dodajte vodu da razredite gustu smesu. Prokuvajte kratko i na kraju dodajte narendani sir.

16. Na tanjir stavite par kašika sosa, pa na to položite 2 krompirova jastučića, i tako poslužite.

Tagovi: