Slatki desert – baklava
Baklava je poslastica za koju većina ljudi zna da nam je stigla upravo iz Turske. Ona je neretko i prva asocijacija na ovu zemlju. Kaže se čak da predstavlja kraljicu kolača u turskoj kuhinji, a svakako da je najpoznatiji. Važi za veoma sočnu poslasticu. Za razliku od onih koje se prave u našoj zemlji i kod kojih fil čine pretežno orasi, turska baklava pravi se sa pistaćima. To je čuvena Gaziantep baklava, za koju je 2008. godine turska Kancelarija za patente registrovala geografsko poreklo. Naravno da postoje brojne varijacije, pa tako ovaj kolač može biti napravljen od čokolade, lešnika, oraha. Ono što uvek ostaje isto ma gde da se baklava jede su kore i šerbet – slatki sirup od šećera (ređe od meda). Dokumenti o tačnom poreklu ovog slatkiša nikada nisu pronađeni, što je takođe jedan od razloga zbog čega je mnogi narodi često svojataju.