Gastro

Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina

by Miljana Momirović

14.06.2023
Salata sa jagodama
Salata sa jagodama
Salata sa jagodama

Jagode su same po sebi vredne čekanja cele godine ali salata sa jagodama je nešto potpuno drugačije i još ukusnije što morate probati (dok ih još ima).

Ove neobične kombinacije su provereno fenomenalnog ukusa, a uz to su i vrlo zdrave, pa su idealan obrok zbog god nećete morati da brojite kalorije. Otkrivamo vam 4 najukusnija recepta.

[lwptoc]

Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina

Salata sa avokadom, jagodama i prelivom od semenki maka

salata sa jagodama

Za salatu:

  • 75g baby spanaća
  • 6 svežih jagoda
  • 1 avokado
  • feta sir (po ukusu)
  • 10 badema
  • 1/3 glavice crvenog luka

Za preliv:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika mlevenog maka
  • pola kašike senfa
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera

Priprema:

U odvojenoj posudi pripremite preliv: pomešajte med, maslinovo ulje i mak. Zatim dodajte senf, biber i so. Količina sastojaka zavise od vaših ličnih preferencija i nisu obavezni u pripremi preliva za salatu.

Isecite sastojke neophodne za salatu. Jagode, avokado i feta sir isecite na kockice, a crveni luk na tanke kriške. Bademe isecite na četiri dela ili izblendajte na krupno i dodajte spanać. Seckane sastojke prebacite u tanjir za salatu, pomešajte sa prelivom i poslužite.

Salata sa piletinom i jagodama

salata sa jagodama

Za salatu:

  • 1 pileće grudi
  • 75g baby spanaća
  • 6 svežih jagoda
  • 1/3 glavice crvenog luka
  • 1 avokado
  • rendani parmezan
Za preliv:
  • 1 vezica sveže mirođije
  • 1 češnjak belog luka
  • morska so po ukusu
  • biber po ukusu
  • senf po ukusu
  • sirće po ukusu
  • pola kašike maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte sastojke namenjene pripremi preliva za salatu. Iseckajte mirođiju i beli luk. Pileći file isecite na šnicle, marinirajte 30 minuta na posebnom tanjiru u polovini preliva za salatu. Drugu polovinu preliva stavite u frižider pre pravljenja salate.

Kada je piletina marinirana, zagrejte grill tiganj i sipajte malo maslinovog ulja. Svaku šniclu pecite oko 15 minuta na srednjoj vatri, dok ne dobije zlatno-braon boju.

Dok se piletina peče, iseckajte ostale sastojke. Jagode i avokado isecite na kockice, luk na tanke kriške, i dodajte spanać.

Gotovu piletinu isecite na trakice i stavite je u tanjir sa ostalim sastojcima. Pospite salatu drugom polovinom preliva i rendanim parmezanom

Jagode i račići – egzotična salata

salata sa jagodama
Za salatu:
  • pola glavice crvenog luka
  • 300g smrznutih račića
  • 7 svežih jagoda
  • 75g sveže salate po izboru
  • feta sir po ukusu
  • 1 sveži krastavac
Za preliv:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 2 kašike vode
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera

Priprema:

Pripremite preliv za salatu tako što ćete sve sastojke pomešati u posebnoj posudi.

Zagrejte grill tiganj sa malo maslinovog ulja. Stavite oljuštene račiće i pecite ih oko 6 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju.

Dok se račići peku, iseckajte ostale sastojke. Jagode, feta sir i krastavac na kockice, luk na tanke kriške i salatu.

Kada se rakovi ispeku, stavite ih u tanjir sa ostalim sastojcima, prelijte prelivom za salatu i izmešajte.

Voćna salata

salata
Za salatu:
  • 10 svežih jagoda
  • pola pomorandže
Za preliv:
  • sok polovine narandže
  • malo limunovog soka
  • 1 kašičica smeđeg šećera

Priprema:

Prvo je potrebno da isečete pomorandžu na dva dela: jedan deo očistite od kore, a drugi ne. Jagode isecite na kockice, isecite pomorandže bez kore na kriške.

Da biste napravili preliv, iscedite sok od pola pomorandže i limuna, a tome dodajte smeđi šećer.

Pomešajte kriške jagoda i pomorandže sa prelivom i ostavite u frižideru 20 minuta pre serviranja.