Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina
Jagode su same po sebi vredne čekanja cele godine ali salata sa jagodama je nešto potpuno drugačije i još ukusnije što morate probati (dok ih još ima).
Ove neobične kombinacije su provereno fenomenalnog ukusa, a uz to su i vrlo zdrave, pa su idealan obrok zbog god nećete morati da brojite kalorije. Otkrivamo vam 4 najukusnija recepta.
Prste da poližete: Salata sa jagodama na 4 neodoljivo slatka i slana načina
Salata sa avokadom, jagodama i prelivom od semenki maka
Za salatu:
- 75g baby spanaća
- 6 svežih jagoda
- 1 avokado
- feta sir (po ukusu)
- 10 badema
- 1/3 glavice crvenog luka
Za preliv:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika meda
- 1 kašika mlevenog maka
- pola kašike senfa
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
Priprema:
U odvojenoj posudi pripremite preliv: pomešajte med, maslinovo ulje i mak. Zatim dodajte senf, biber i so. Količina sastojaka zavise od vaših ličnih preferencija i nisu obavezni u pripremi preliva za salatu.
Isecite sastojke neophodne za salatu. Jagode, avokado i feta sir isecite na kockice, a crveni luk na tanke kriške. Bademe isecite na četiri dela ili izblendajte na krupno i dodajte spanać. Seckane sastojke prebacite u tanjir za salatu, pomešajte sa prelivom i poslužite.
Salata sa piletinom i jagodama
Za salatu:
- 1 pileće grudi
- 75g baby spanaća
- 6 svežih jagoda
- 1/3 glavice crvenog luka
- 1 avokado
- rendani parmezan
- 1 vezica sveže mirođije
- 1 češnjak belog luka
- morska so po ukusu
- biber po ukusu
- senf po ukusu
- sirće po ukusu
- pola kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte sastojke namenjene pripremi preliva za salatu. Iseckajte mirođiju i beli luk. Pileći file isecite na šnicle, marinirajte 30 minuta na posebnom tanjiru u polovini preliva za salatu. Drugu polovinu preliva stavite u frižider pre pravljenja salate.
Kada je piletina marinirana, zagrejte grill tiganj i sipajte malo maslinovog ulja. Svaku šniclu pecite oko 15 minuta na srednjoj vatri, dok ne dobije zlatno-braon boju.
Dok se piletina peče, iseckajte ostale sastojke. Jagode i avokado isecite na kockice, luk na tanke kriške, i dodajte spanać.
Gotovu piletinu isecite na trakice i stavite je u tanjir sa ostalim sastojcima. Pospite salatu drugom polovinom preliva i rendanim parmezanom
Jagode i račići – egzotična salata
- pola glavice crvenog luka
- 300g smrznutih račića
- 7 svežih jagoda
- 75g sveže salate po izboru
- feta sir po ukusu
- 1 sveži krastavac
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 2 kašike vode
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
Priprema:
Pripremite preliv za salatu tako što ćete sve sastojke pomešati u posebnoj posudi.
Zagrejte grill tiganj sa malo maslinovog ulja. Stavite oljuštene račiće i pecite ih oko 6 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju.
Dok se račići peku, iseckajte ostale sastojke. Jagode, feta sir i krastavac na kockice, luk na tanke kriške i salatu.
Kada se rakovi ispeku, stavite ih u tanjir sa ostalim sastojcima, prelijte prelivom za salatu i izmešajte.
Voćna salata
- 10 svežih jagoda
- pola pomorandže
- sok polovine narandže
- malo limunovog soka
- 1 kašičica smeđeg šećera
Priprema:
Prvo je potrebno da isečete pomorandžu na dva dela: jedan deo očistite od kore, a drugi ne. Jagode isecite na kockice, isecite pomorandže bez kore na kriške.
Da biste napravili preliv, iscedite sok od pola pomorandže i limuna, a tome dodajte smeđi šećer.
Pomešajte kriške jagoda i pomorandže sa prelivom i ostavite u frižideru 20 minuta pre serviranja.