Čizkejk s malinama – savršena letnja poslastica
Ovom desertu nemoguće je odoleti, a pritom se lako priprema
Ako ste u potrazi za savršenom letnjom poslasticom, predlažemo čizkejk s malinama. Preukusan je i lako se priprema.
Za pravljenje čizkejka s malinama trebaće vam:
- Keks – Ako nemate mleveni pri ruci, stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom.
- Krem sir – Koristite omekšani punomasni krem sir. Možete ga staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi.
- Pavlaka – Koristite punomasnu pavlaku za najbolji ukus.
- Jaja – Ostavite ih prethodno da odstoje na sobnoj temperaturi da bi se bolje umutila.
- Sveže ili zamrznute maline – Za ukrašavanje će vam trebati sveže maline. A za preliv možete koristiti i zamrznute.
Čizkejk s malinama: Kako se pravi
Sastojci:
Za podlogu:
- 1 šolja mlevenog keksa
- 2 ½ kašike otopljenog putera
- 1 ½ kašika šećera
- prstohvat soli
Za fil:
Članak se nastavlja posle reklama
- 450 g krem sira
- 2 jajeta
- ⅔ šolje šećera
- ⅔ šolje pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¼ kašičice soli
Za preliv:
- 2 šolje svežih ili zamrznutih malina
- 3 do 5 kašika šećera (prema ukusu)
- 1 kašičica limunovog soka
180 g svežih malina za ukrašavanje
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Obložite okrugli kalup pairom za pečenje i zagrejte rernu na 180° C.
- Pomešajte keks, omekšao puter, šećer i prstohvat soli. Sipajte to u kalup i ravnomerno rasporedite. Dobro pritisnite. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Smanjite rernu na 160° C.
- Umutite mikserom omekšali krem sir, jaja, šećer, pavlaku, vaniliju i so dok ne dobijete glatku kremu. Na kraju, uklonite velike mehuriće vazduha tako što ćete smanjiti brzinu na najnižu postavku na 1 do 2 minuta.
- Sipajte fil preko podloge i ravnomerno ga rasporedite. Lupnite par puta kalupom o podlogu kako bi se uklonili mehurići vazduha. Prekrijte alufolijomStavite kalup u veću tepsiju i u tu tepsiju sipajte šolju do dve vode.
- Pecite na 160° C 75 minuta. Isključite rernu i odškrinite vrata (možete staviti drvenu varjaču). Ostavite tako jedan sat, pa izvadite iz rerne. Uklonite foliju i ostavite da se ohladi. Držite u frižideru minimum 4 sata.
- Da biste napravili preliv, sipajte u šerpu maline, šećer i limunov sok. Zagrevajte to na srednjoj temperaturi sve dok ne proključa. Po potrebi, dodajte još malo šećera i limunovog soka.
- Zatim procedite, da se uklone semenke. Ako je potrebno, razblažite sa 1 kašičicom vode, ali imajte u vidu i to da se preliv zgušnjava kako se hladi.
- Prelijte kolač i ukrasite svežim malinama. Kolač secite nožem koji ste prethodno umočili u toplu vodu.
Larisa Andreeva/gettyimages.co.uk