Zašto je poslednja kockica čokolade ukusnija od prve?
Da li ste primetili kako je poslednja kockica čokolade ukusnija od ovih prethodnih? Ne, ne čini vam se. Ona zaista jeste ukusnija. Naučni tim Univerziteta u Mičiganu imao je zadatak da otkrije koji procesi u telu i mozgu utiču na tu neobičnu pojavu, piše „The Telegraph“. Časopis „Psychological Science“ objavio je psihološku studiju koja bi mogla da potvrdi staru izreku „Sačuvaj najbolje za kraj“.
Naime, naučnici su došli do zaključka da ljudi spoznajom o kraju iskustvenog osećaja postaju motivisaniji. „Spoznaja o kraju utiče na nas na mnoge načine. Ovo je recimo jedan pozitivan primer. Kada čoveku kažeš da je nešto poslednje, on će želeti još“, rekao je vođa istraživačkog tima Ed O’Brajan.
Tim je sproveo testove na 52 studenata. Svaki je ispitanik pojeo pet malih čokoladica, sve različitih ukusa. Uz to, morali su oceniti različite ukuse. Nekima je rečeno, kada su dobili poslednju čokoladicu, da je to zadnja koju će pojesti. Drugoj grupi nije rečeno ništa. Rezultati studije su pokazali da je grupa koja je imala informaciju o poslednjoj čokoladici najvišu ocenu dala upravo ukusu te čokoladice, što nije bio slučaj kod grupe koja nije dobila tu informaciju.
„Mnoga naša iskustva završavaju srećno – od gledanja filma, pa do deserta na kraju obroka. Tako da ljudi zapravo imaju generalno očekivanje da se iskustva završavaju dobro. To bi moglo dovesti do ovakvih doživljaja“, rekao je O’Brajan.
Ipak, postoje i negativne implikacije ovoga otkrića. Zamislite na primer razgovor za posao. Da li to znači da će kandidat koji uđe poslednji ili među poslednjima izazvati veće simpatije od prvog kandidata samo zato što poslodavac zna da se iskustvo bliži kraju? Dobro razmislite koji po redu želite da budete!