Gastro

Mus od limuna morate probati – predobar je!

by Ranka Bulatović

26.06.2023.
mus od limuna
mus od limuna
No baked homemade lemon cheesecake with mint in small vintage jars No baked homemade lemon cheesecake with mint in small vintage jars

Mekan, lagan i ukusan, ovaj mus od limuna vrhunski je letnji desert. Tako osvežavajuć, kremast i lagan – kad ga jednom probate, pravićete ga stalno.

Kako se pravi mus od limuna

Sastojci: 

Za bazu: 

  • 3/4 mlevenog ili izmrvljenog keksa
  • (6 punih listova)
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike neslanog putera, rastopljenog

Za mus: 

  • 2 1/2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 1/2 kašike vode
  • 1 1/2 kašičice želatina u prahu bez ukusa
  • 355 ml slatke pavlake
  • 1 šolja (110 g) šećera u prahu
  • žuta prehrambena boja(opciono)
  • 340 g krem sira, omekšanog
  • 290 g krema od limuna
  • šlag, kriške limuna, listići mente i borovnice za ukrašavanje

Priprema:

  1. Prvo napravite bazu. Pomešajte keks i šećer, a zatim dodajte puter. Ravnomerno rasporedite bazu u 8-10 čaša za mus i pritisnite kašičicom.
  2. Sipajte limunov sok i vodu u malu posudu. Po vrhu ravnomerno pospite želatin, ostavite da odstoji 5 minuta.
  3. U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Dodajte 1/3 šolje šećera u prahu, po želji obojite žutom prehrambenom bojom i dobro umutite.
  4. U posebnoj velikoj posudi za mešanje umutite krem sir. Dodajte krem od limuna i preostale 2/3 šolje šećera u prahu u mešavinu.
  5. Zagrejte rastopljeni želatin u mikrotalasnoj pećnici na 30 sekundi. Mutite 1 minut da se želatin dobro rastvori, a zatim ostavite da se hladi 3 minuta. Ne duže.
  6. U krem sir polako sipajte smesu želatina, a zatim mešajte dok se dobro ne sjedini. Lagano umešajte slatku pavlaku (deo po deo) dok se sve lepo ne sjedini.
  7. Kašikom sipajte mus u čaše. Pokrijte i stavite u frižider 2 sata (ili do 1 dan unapred ako želite) da se stegne. Ukrasite po želji. Poslužite hladno.

Napomene: Mešavina želatina ne sme da se hladi duže od 3 minuta, inače može početi da se veže, pa ćete dobiti grudvice u musu. Koristite isključivo sveže isceđeni sok od limuna. Krem sir mora biti zagrejan na sobnoj temperaturi, inače se neće dobro umutiti.

Recept plus: Krem od limuna

Sastojci: 

  • 4 jaja
  • 140 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • rendana kora od jednog limuna
  • 100 ml limunovog soka
  • 100 g neslanog putera

Priprema:

  1. Dobro operite limun rastvorom vode i sode bikarbone i isperite ga mlakom vodom. Prosušite papirnim ubrusom i narendanjte koru. Zatim isecidite sok.
  2. Žicom umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kuvajte to na pari dva minuta uz stalno mešanje žicom. Dodajte limunovu koru. Nakon 4-5 minuta kuvanja dodajite postepeno puter.
  3. Nastavite da kuvate uz stalno mešanje dok se krem blago ne zgusne. Zatim sklonite s pare.
  4. Kad se krem malo prohladi, prespite ga u sterilisanu teglu, zatvorite i držite u frižideru.