Medaljoni od patlidžana i mesa: Spolja hrskavi, a iznutra kremasti
Izvrsni su kada se tek izvade iz rerne, vrući, hrskavi, sa prepoznatljivim ukusom topljenog sira… Mlljac! Medaljoni od patlidžana i mesa
Patlidžan je povrće koje jako lako može da zameni mesne obroke, a kada se kombinuju sa mesom postaju slastan glavni obrok! Njihova sunđerasta struktura lako upija i prima ukuse, a kada se dobro spremi u njemu uživaju svi gurmani. A da biste ga spremili zaista valjano, trebalo bi da znate nekoliko trikova.
Trikovi za pripremu ukusnog patlidžana
Neki ljudi izbegavaju upotrebu patlidžana jer strahuju od njegove specifične gorčine. Ali, ova se osobina lako rešava – dovoljno je samo da posolite patlidžan i ostavite ga da otpusti vodu pre upotrebe, baš kao što obično radite sa tikvicama.
Uz to, patlidžan ne sme da ostane presan. Spreman je za jelo kada postane sasvim mekan. Tog trenutka njegov specifičan ukus nestaje, a njegovo sunđerasto meso upija ukuse začina i ostalih sastojaka i postaje specijalitet u kome možete da uživate tokom letnjh vrućina.
Medaljoni od patlidžana i mesa su jedan od njih. Dok su topli možete uživati u punoći njihovog ukusa, ali se mogu služiti i hladni: uz odgovarajući sos.
Medaljoni od patližana i mesa – nutritivna vrednost
Kalorije: 208 kcal na 100 grama
Proteini: 15
Masti: 8 gr
Šećeri: 20 gr
Medaljoni od patlidžana i mesa: Recept
Sastojci:
2 veća patlidžana
500 grama mlevenog mesa (preporuka: mešano svinjsko i goveđe meso)
100 grama trapista
Brašno i prezla za pohovanje,
3 jajeta,
začini
Medaljoni od patlidžana sa mesom – video recept
View this post on Instagram
Priprema:
Patlidžan isecite na tanke šnite, a potom stavite na papir za pečenje i posolite. Prekrijte drugim slojem papira i ostavite dvadesetak minuta da odstoji. Tako ćete ukloniti gorčinu iz patlidžana. Dok patližan otpušta tečnost, trapist isecite na šnite i čašicom iskrojte kružiće. Kružiće ostavite sa strane, spremne za punjenje medaljona od patlidžana.
Uzmite šnitu patlidžana i na nju stavite malo mlevenog mesa, pa kružić sira, još jedan red mlevenog mesa i završite drugom šnitom patlidžana. Ovako formirani medaljoni od patlidžana i mesa se nakon toga pohuju na standardan način: brašno, jaja, prezla.
Ispohovane medaljone poređajte u tepsiju koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Stavite ih u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni i pecite dok prezla ne poprimi rumenu boju.
Servirajte ih uz pire krompir, sezonsku salatu ili sos od mirođije.
Prijatno!