Domaće krofne sa glazurom kao iz poslastičarnice
Mekane i tope se u ustima. Domaće krofne zaista su vredne pravljenja jer su tako ukusne. Evo najjednostavnijeg recepta koji uvek uspeva.
Za njih će vam biti potrebno da izdvojite oko dva sata ali njihov ukus će vas oduševiti i obradovati vaše najmilije! Pogledajte u nastavku recept za velikih 12 krofni.
Domaće krofne sa glazurom kao iz poslastičarnice
Satojci:
- 500 g (4 šolje) brašna (ili više po potrebi)
- 240 ml (1 šolja) mleka zagrejanog na oko 43°C
- 85 g (6 kašika) neslanog putera, otopljenog i blago ohlađenog
- 65 g (1/3 šolje)šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog orašća
- 500ml litra ulja
Kako se pripremaju?
Toplo mleko, kvasac, brašno i šećer zajedno u činiji umutite mikserom ili varjačom. Pokrijte i pustite smesu da se odmori 5 minuta. Smesa bi trebalo da bude malo izmrvila na vrhu posle dodeljenog vremena. Ako ne, počnite ispočetka sa novim kvascem.
Dodajte jaja, puter, vanilu, muskatni oraščić i nastavite da mesite dok ne počne da se odvaja od činije. Po potrebi (ako je testo previše lepljivo), dodajte još brašna, po 2 kašike. Ipak, nemojte dodavati previše brašna – testo treba da bude blago lepljivo.
Lagano podmažite veliku posudu uljem. Testo stavite u činiju, okrećući ga tako da bude premazano sa svih strana. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo da odstoji 1-2 sata ili dok se ne odvostruči njegova veličina.
Kada testo nadođe, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Ako je potrebno, premesite ga ponovo da se oslobodite mehurića. Koristeći oklagiju valjajte testo dok ne bude debelo 1-1,5 centimetara. Isecite 12 krugova testa prečnika oko 8 centimetara (za to možete koristiti čašu) i zatim isecite manje krugove u centru (a ovde mala čaša može dobro doći).
Pokrijte ih i pustiteda se odmore dok zagrevate ulje.
Sipajte ulje u veliku šerpu i zagrejtega na 190 ° C. Količina ulja zavisi od toga koliko je široka ili visoka vaša šerpa. Neophodno je da ulje napuni oko 1/3 šerpe.
Dodajte 2-3 krofne i pecite ih po minut sa svake strane na srednjoj temperaturi ili dok ne dobiju zlatnu boju. Nežno ih izvadite metalnom kašikom i ostavite na kuhinjski ubrus, a onda isto ponovite i sa ostalim krofnama.
Kako napraviti glazuru za krofne?
Za glazuru:
- 240 g (2 šolje) šećera u prahu
- 80 ml (1/3 šolje) slatke pavlake ili kondnenzovanog mleka
- 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
Promešajte sve sastojke za glazuru. Svaku toplu krofnu (ne čekajte da se ohladi) umočite u glazuru, premazujući obe strane. Stavite ih, na primer, na žicu iz rerne da se ocede od viška glazure. U ovoj fazi možete ih dodatno posuti suvim voćem, čokoladnim mrvicama ili drugim prelivima po želji. Posle dvadesetak minuta glazura će se namestiti i stvrdnuti.
Domaće krofne je najbolje jesti istog dana. Možete ih čuvati u posudi na sobnoj temperaturi ili u frižideru još 1-2 dana.