Špagete s tikvicama i limunom – ručak spreman za pola sata

by | avgust 4, 2023
Špagete s tikvicama i limunom

Tražite recepte za brza jela? Mi smo našli savršenu ideju za letnji ručak – špagete s tikvicama i limunom. A može i bilo koja druga testenina.

Špagete s tikvicama su toliko ukusne da bismo ih jeli svaki dan. A naročito zato što se pripremaju jednostavno i brzo. Pritom se i lako vare, uopšte nisu „teške za stomak“. Sadrže manje kalorija nego recimo bolonjeze (mada i njih obožavamo). Dakle, iskoristite maksimalno sezonu tikvica. Mi svakako hoćemo jer od njih može baš svašta da se napravi.

Špagete s tikvicama i limunom: Zašto toliko volimo tikvice

Tikvice nisu samo lake za pripremu i lako svariljive, one su i izuzetno zdrave. Tikvice obiluju vitaminom A koji je neophodan za zdravu kožu (a leti naročito moramo da vodimo računa o njoj) i dobar vid. Osim toga, ovo povrće sadrž i: vitamine C, K, B1 i B6, mangan, magnezijum, kalijum, folate, bakar…

Ali ono što tikvice svrstava među najzdravije povrće su antioksidansi. Antioksidansi su korisna biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja koja izazivaju slobodni  radikali. Tikvice obiluju karotenoidima – kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten. Ovi antioksidansi čuvaju oči, kožu, srce. I najviše ih ima u kori.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se pripremaju

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 pakovanje špageta ili testenine po izboru
  • 900 g tikvica
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 velika čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ¼ kašičice tucane crvene paprike (može i ljute ako volite)
  • 2 kašičice morske soli
  • mleveni biber po ukusu
  • 1 limun
  • 30 g parmezana, plus još za serviranje
  • ½ šolje svežih listova bosiljka ili nane
  • ½ šolje pavlake za kuvanje

Priprema:

  1. Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, prema uputstvu s pakovanja. Ostavite 2 šolje vode u kojoj su se kuvale. Trebaće vam za sos.
  2. U međuvremenu, dobro operite tikvice, a zatim ih narendajte na krupno rende i stavite u krpu. Pritisnite da se iscedi višak tečnosti. A za to možete koristiti i cediljku.
  3. Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk.
  4. Zagrejet ulje na srednjo temperaturi i kratko propržite tucanu papriku, pa dodajte tikvice, crni i beli luk. Posolite i pobiberite.
  5. Dinstajte tikvice 15-20 minuta.  U međuvremenu, iscedite sok od  limuna.
  6. Prebacite testeninu u šerpu u kojoj se dinstaju tikvice.
  7. Smanjite temperaturu, dodajte ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete i pavlaku za kuvanje. Dobro promešajte.
  8. Zatim dodajte sir i još ½ šolje tečnosti u kojoj su se kuvale špagete. Brzo mešajte i po potrebi dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale špagete.
  9. Sklonite špagete s vatre i dodajte 2 kašike limunovog soka. Ako je neophodno, dodajte još malo soli, bibera i limunovog soka.
  10. Na kraju dodajte bosiljak i dobro promešajte.
  11. Servirajte špagete, pospite ih parmezanom i ukrasite svežim začinskim biljem.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake

 

Članak se nastavlja posle reklama