Biljni ili životinjski proteini u ishrani: Koji su bolji (+proteinski puding)
Koji su bolji – biljni ili životinjski proteini u ishrani? I jedni i drugu povezani su sa zdravstvenim prednostima i nedostacima.
Konzumiranje dovoljno proteina dnevno je važno za opšte zdravlje. Proteini su neophodni za važne procese kao što su funkcije imunološkog sistema, ćelijski procesi, ćelijska struktura i rast, između ostalog. Stoga je neophodno unositi dovoljno proteina na dnevnoj bazi. Možete dobiti proteine iz mnogih izvora hrane, uključujući biljke i životinje. Neki ljudi tvrde da izvor proteina, bilo životinjski ili biljni, nije bitan. Drugi sugerišu da je jedna vrsta proteina superiornija od druge. A šta je istina?
Biljni ili životinjski proteini u ishrani: Razlikuju se po sadržaju aminokiselina
Proteini se sastoje od aminokiselina. Ljudsko telo koristi oko 20 različitih aminokiselina za izgradnju proteina. Naše telo može da proizvede neke aminokiseline, ali devet esencijalnih aminokiselina moramo uneti hranom. Uopšteno govoreći, životinjski proteini (meso, mleko, jaja) su poznati kao potpuni proteini, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Dok su neki biljni proteini, uključujući protein graška i soje, takođe potpuni izvori proteina, mnoge druge biljne namirnice se smatraju nepotpunim proteinima. To znači da su biljna hrana kao što su pasulj, kikiriki i pšenica bogata ukupnim proteinima, ali im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.
Ipak, možete lako kombinovati ove nepotpune izvore biljnih proteina da biste zadovoljili potrebe tela. Na primer, sendvič sa puterom od kikirikija je ukusan primer kombinacije koja rezultira potpunim izvorom proteina. Dok pšenica koja se koristi za pravljenje hleba ima malo aminokiseline lizina, kikiriki je bogat njime, što rezultira potpunim proteinskim obrokom ili užinom. Važno je da ljudi koji se hrane vegetarijanskom ili veganskom ishranom uživaju u raznim izvorima biljnih proteina kako bi bili sigurni da dobijaju sve esencijalne aminokiseline.
Koji su najveći izvori biljnih proteina
Postoji mnogo izvora biljnih proteina, kao što su: pasulj, orasi, mahunarke, proizvodi od soje, heljda, kinoa, pšenica, čia i semenke konoplje. Čia semenke i semenke konoplje sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina, što znači da su potpuni izvori proteina.
Proteinski puding od čia semena
Čia pudng možete napraviti na bezbroj načina. Sledeći vieo vam može puslužiti kao inspiracija.
Kako mi pravimo proteinski puding
Sastojci:
- 1 kašika čia semena
- 2 kašike mlevenog semena konoplje
- 1 kašičica organskog kakaoa
- 1 kašičica meda
- 1 šolja mleka ili kokosovog mleka
- 1 kašika seckanih badema ili lešnika
- pola iseckane banane
Priprema: Sipajte u činiju mleko, čia semenke i semenke konoplje. Promešajte i ostavite da odstoji 2-3 sata ili preko noći u frižideru. Dodajte kakao i med. Ako je pregusto, dodajte još malo mleka. Zatim dodajte bananu i bademe.