Posne punjene paprike: Preukusan i zdrav ručak

by | avgust 17, 2023
Posne punjene paprike

Čim počne post, setimo se fenomenalnog recepta – posne punjene paprike. Mogu se pripremati na bezbroj načina (u zavisnosti od ukusa). Reč je ne samo o preukusnom, već i veoma zdravom jelu.

Posne punjene paprike treba da se nađu na meniju tokom cele sezone, ne samo za vreme posta.

Posne punjene paprike: Idealne i za one koji su na dijeti

Posne punjene paprike su niskokalorično, a istovremeno i nutritivno bogato jelo jer se pune povrćem i začinima koji sadrže obilje hranljivih i lekovitih sastojaka. Hranljive vrednosti ovog jela zavise od konkretnih sastojaka koje koristite i veličine porcije. Opšte govoreći, posne punjene paprike su obično niskokalorične i bogate vlaknima, što je odlično za varenje i osećaj sitosti.

Naročito se ističe likopen iz paradajza (njegova koncentracija se uvećava termičkom opbradom). Ovaj antioksidant se bori protiv molekula slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i oslabiti imunološki sistem. Osim toga, likopen snižava holesterol, poboljšava vid i čuva prostatu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se priprema ovo jelo

Sastojci:

  • 1,5 šolja pirinča (280 grama)
  • 5-6 velikih paprika babura
  • 4 paradajza 
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz paste
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
  • 1 vezica svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1 kašika iseckanog lista korijandera
  • 2 kašike suvog začina (mešavina povrća)
  • 1 litar bujona od povrća

Priprema:

  1. Operite paprike. Odsecite vrhove (kapice) i izvadite semenke.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. zatim dodajte sitno iseckan beli luk i kratko propržite.
  3. Dodajte oljušten paradajz isečen na kockice i dobro opran pirinač. Pustite da se dinsta nekoliko minuta.
  4. Dodajte paradajz past, mlevenu papriku, so, biber, peršun korijander i mešavinu začina. Pustite da se krčka minut-dva, pa sklonite s vatre.
  5. Filujte paprike i ređajte ih u podmazanu duboku vatrostalnu činiju. Svaku papriku prekrijte odsečenim vrhom. Nalijte bujon i vodu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Proteinska bomba

zefirchik06/gettyimages.co.uk