Posne punjene paprike: Preukusan i zdrav ručak
Čim počne post, setimo se fenomenalnog recepta – posne punjene paprike. Mogu se pripremati na bezbroj načina (u zavisnosti od ukusa). Reč je ne samo o preukusnom, već i veoma zdravom jelu.
Posne punjene paprike treba da se nađu na meniju tokom cele sezone, ne samo za vreme posta.
Posne punjene paprike: Idealne i za one koji su na dijeti
Posne punjene paprike su niskokalorično, a istovremeno i nutritivno bogato jelo jer se pune povrćem i začinima koji sadrže obilje hranljivih i lekovitih sastojaka. Hranljive vrednosti ovog jela zavise od konkretnih sastojaka koje koristite i veličine porcije. Opšte govoreći, posne punjene paprike su obično niskokalorične i bogate vlaknima, što je odlično za varenje i osećaj sitosti.
Naročito se ističe likopen iz paradajza (njegova koncentracija se uvećava termičkom opbradom). Ovaj antioksidant se bori protiv molekula slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i oslabiti imunološki sistem. Osim toga, likopen snižava holesterol, poboljšava vid i čuva prostatu.
Kako se priprema ovo jelo
Sastojci:
- 1,5 šolja pirinča (280 grama)
- 5-6 velikih paprika babura
- 4 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz paste
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašičice morske soli
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 1 vezica svežeg peršuna, sitno iseckanog
- 1 kašika iseckanog lista korijandera
- 2 kašike suvog začina (mešavina povrća)
- 1 litar bujona od povrća
Priprema:
- Operite paprike. Odsecite vrhove (kapice) i izvadite semenke.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. zatim dodajte sitno iseckan beli luk i kratko propržite.
- Dodajte oljušten paradajz isečen na kockice i dobro opran pirinač. Pustite da se dinsta nekoliko minuta.
- Dodajte paradajz past, mlevenu papriku, so, biber, peršun korijander i mešavinu začina. Pustite da se krčka minut-dva, pa sklonite s vatre.
- Filujte paprike i ređajte ih u podmazanu duboku vatrostalnu činiju. Svaku papriku prekrijte odsečenim vrhom. Nalijte bujon i vodu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Prijatno!