Zapečeni punjeni krompir sa sirom: Ko bi mu odoleo…
Danas je konačno malo pala temperatura, a to znači da nećemo bežati od šporeta kao đavo od krsta. A znači i to da možemo da spremimo jedno od omiljenih jela – zapečeni punjeni krompir sa sirom.
Zapečeni punjeni krompir sa sirom: Omiljeni ručak
Ako ste na dijeti, zaobiđite ovo jelo, osim ako možete da se uzdržite i pojedete samo jednu porciju. Nama to još nije pošlo za rukom, jer je zapečeni krompir sa sirom toliko ukusno jelo da bi ga pripremali svaki dan. A ukusno je čak i kad se ohladi.
Jelo možete pripremati i od belog krompira, a sir može po izboru. Koji se vama dopada. Osim toga, možete dodavati i neke druge sastojke po ukusu. U nastavku imate odličan video s receptima za punjeni krompir.
Nutritivne vrednosti: Jedna porcija sadrži oko:
- Kalorije: oko 300-400 kcal
- Proteini: oko 10-15 g
- Ugljeni hidrati: oko 20-30 g
- Masti: oko 20-25 g
- Vlakna: oko 3-5 g
Ove vrednosti zavise od tipa sira (npr. cheddar, mocarela), slanine (obična, dimljena), vrste krompira (npr. beli krompir), i dodataka kao što je maslac ili pavlaka. Osim toga, količine sastojaka takođe igraju ulogu u ukupnim nutritivnim vrednostima.
U nastavku možete videti četiri načina na koje možete spremiti punjeni krompir:
A kako ga mi pripremamo
Sastojci:
- 3 velika crvena krompira
- 1 šolja narendanog punomasnog sira (plus za posipanje)
- 100 g sitno iseckane šunke ili slanine
- ½ šolje kisele pavlake, plus još za preliv
- ½ šolje iseckanog vlasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¼ šolje mleka
- 1 kašika putera
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice bibera
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Dobro operite krompir i osušite papirnim ubrusom. Nemojte ga ljuštiti!
- Nauljite krompir, stavite ga u podmazanu tepsiju i posolite. Pecite jedan sat.
- Kada se ohladi, isecite krompir vertikalno, izdubite unutrašnjost i prebacite u činiju.
- U činiju sa izvađenim krompirom dodajte sir, vlasac, slaninu (ostavite malo po strani), puter, mleko i biber i dobro promešajte.
- Stavite mešavinu krompira nazad u izdubljeni krompir i na vrh stavitenarendan sir i malo iseckane slanine.
- Pecite još 15 minuta dok se sir ne otopi. Poslužite toplo sa pavlakom i vlascem!
Prijatno!