Brza gibanica sa jogurtom: Tradicionalno balkansko jelo je bogatstvo ukusa
Brza gibanica sa jogurtom je jedno od najukusnijih pita sa naših prostora, a jednostavan recept za nju će vas oduševiti.
Brza gibanica sa jogurtom: Savršenstvo ukusa u nekoliko minuta
Gibanica je jedno od najpoznatijih jela balkanske kuhinje i često se priprema za razne svečane prilike i slavlja. Međutim, nije retko da je domaćice pripremaju i kao svakodnevnu poslasticu.
U čemu je posebnost gibanice?
Gibanica je savršeno jelo jer je veoma prilagodljiva i raznovrsna. Njeni osnovni sastojci su tanko naseckane ili narendane kore od testa i fil od različitih sastojaka kao što su sir, spanać, krompir ili mesto. Ipak, gibanica sa jogurtom je odlično rešenje ako pri ruci nemate sir, a poželeli ste se ove savršene pite. Jogurt koji se nalazi u gibanici je odličan izvor proteina i kalcijuma, pa je zbog toga gibanica dobra za održavanje mišićne mase i za zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, gibanice su i dobar izvor energije zbog ugljenih hidrata iz kora.
Brza gibanica sa jogurtom: Nutritivna vrednost
Gibanica sadrži od oko 350 do 400kcal po porciji. Veliki je izvor ugljenih hidrata (30-35 g po porciji) i masti (22-25 g po porciji), a takođe obiluje i proteinima zahvaljujući mlečnim sastojcima. Dakle, ovo je obilan obrok koji će vas dugo držati sitim.
Recept: Brza gibanica sa jogurtom
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4 jajeta
- 1/2 l jogurta
- 2 dcl ulja
- 2 dcl kisele vode
- 1 kašikica soli
- 1kesica praška za pecivo
Priprema:
- Sve sastojke umutiti mikserom (sem kora).
- Odvojiti dve kore. Jednu ostaviti sa strane sa prekrivanje gibanice, a jednu staviti u podmazan pleh.
- Od umućenog fila odvojiti 1dcl i ostaviti sa strane.
- Ostatak kora zgužvati u ostatak fila i poređati ih u pleh.
- Zgužvane kore prekriti korom koju ste ostavili sa strane i premazati je filom koji ste ostavili sa strane.
- Gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Napomena: Na internetu postoji niz videa za pripremanje gibanice, pa možete odabrati odgovarajući u skladu sa vašim interesovanjem. Evo ga jedan od videa.