Pita od bundeve najukusnija jesenja poslastica

by | septembar 28, 2023
Pita od bundeva najukusnija jesenja poslastica; servirana pita od bundeve

Kakva bi to jesen bila bez mnogima omiljene poslastice bundevare. Pita od bundeve je nezamenljiva, a može se praviti na više načina.

Verovatno ne postoji jednostavnija a ukusnija poslastica od pite od bundeve. I može bukvalno svako da je napravi. Ne može da ne uspe. Za klasičnu bundevaru potrebna su vam samo tri sastojka: kore za pitu, narendana bundeva i šećer.

Pita od bundeve nije obična poslastica…

Bundeva je izuzetno hranljiva i zdrava namirnica koja ima brojne koristi za zdravlje i treba je konzumirati što češće. A šta je čini toliko zdravom:

Vitamini: Bundeva je bogata vitaminom A, C i E. Vitamin A je posebno značajan za zdravlje očiju i dobar vid, kožu i imunološki sistem. Vitamin C je takođe neophodan za jak imunitet. Budući da se bliži sezona prehlade i gripa, što češće jedite bundevu. Osim navedenih, sadrži i vitamine B kompleksa.

Minerali: Bundeva je dobar izvor minerala kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Kalijum pomaže održavanju ravnoteže elektrolita i normalnog krvnog pritiska. Magnezijum je neophodan za očuvanje kardiovaskularnog sistema, mišića, mozga… A gvrožđe treba svima. Ako ste malokrvni, što češće jedite bundevu.

Članak se nastavlja posle reklama

Antioksidansi: Antioksidansi u bundevi, kao što su beta-karoten i beta-kriptoksantin, pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima. Time se smanjuje rizik od različitih bolesti, uključujući srčana oboljenja.

Vlakna: Bundeva je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja podržavaju zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u regulisanju probave, sprečavaju zatvor i produžavaju osećaj sitosti.

Sledeći video predstavlja jedan od načina na koji se može napraviti čuvena poslastica –  pita od bundeve:

Članak se nastavlja posle reklama
@plantsandyolk EPISODE 3 | Kürbisserie Der schnellste und leckerste Kürbisstrudel, wenn es schnell gehen muss. Mit nur nur 4 Zutaten hast du ein leckeres Dessert auf dem Tisch. Du brauchst nur Hokkaido, Zucker, Zimt und Filoteig. Unfassbar lecker . . . . . . . #Kürbisstrudel #kürbisrezepte #unfassbarlecker #hokkaido #schnellerezepte #rezeptemitwenigzutaten #viral #pumpkinseason #Herbsteezepte ♬ Kürbis – Apparatschik

Kako je mi pravimo

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g bundeve
  • 2 jajeta
  • 2 kašike griza
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • 1 kašika šećera u prahu + 1 kesica vanil šećera
  • malo ulja

Priprema:

  1. Narendajte bundevu, pa je pomešajte sa grizom i šećerom. Ostavite to da odstoji pola sata.
  2. Dodajte jaja i cimet. Dobro promešajte.
  3. Uzmite jednu koru i  poprskajte je ulje. Preko stavite drugu koru i narendanu bundevu. Zatim urolajte kao i svaku pitu i stavite u podmazan pleh. Ponavljate to sve dok ne potrošite sve kore.
  4.  Premažite pitu uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.
  5. Izvadite pitu i odmah je pospite prvo vanil šećerom, pa šećerom i prahu. Ostavite da se ohladi.

Prijatno!

Janna Danilova/gettyimages.co.uk