Topi se u ustima: Pileći bataci u sosu od senfa i meda

by | oktobar 2, 2023
pileći bataci u sosu od senfa i meda

Ovako pripremljeni pileći bataci u sosu od senfa i meda su slatko – slani sa pikantnim ukusom bilja, imaju hrskavu zlatnu kožuru i izuzetno su sočni.

Sos od senfa i meda je savršeno balansiran spoj slatkog i pikantnog ukusa. Senf pruža blagu oštrinu, dok med doprinosi prirodnom slatkoći. Ovaj ukusni sos dodaje bogatstvo različitim jelima, poput sendviča, salata, ili mesa. Ovoga puta, mi ćemo ga koristiti da postignemo jedinstven ukus i savršeno hrskavu kožuru pilećih bataka.

Tokom pripreme pilećih bataka ovaj sos im daje aromatičnost, a ujedno služi kao svojevrsna marinada koja sprečava da se meso isuši ili prepreče.

Da li je sos od meda i senfa zdrav?

Osim što poboljšava okus hrane, sos od senfa i meda donosi i značajne zdravstvene benefite. Med je pun antioksidanata i može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Senf, s druge strane, sadrži kurkumin koji može imati protuupalne i antioksidativne efekte. Ovaj sos je takođe niskokaloričan i niskog sadržaja masti, što ga čini odličnim izborom za one koji paze na ishranu. Ukratko, sos od senfa i meda je ukusan i zdrav dodatak brojnim jelima.

Pileći bataci u sosu od senfa i meda

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

Pileći bataci – preporučujemo da koristite pileće batake sa kostima i kožurom

¼ šolje meda
¼ šolje senfa
2 čena belog luka, samlevena
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Bilje i začini: Trebaće vam svež ruzmarin, so i biber da biste upotpunili glazuru. Mogu se koristiti i suvi i sveži začini. Sve začine koristite u meri od 1,5 kašičica.

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema pilećih bataka u sosu od senfa i meda

  1. Pripremite piletinu. Stavite pileće batake u posudu za pečenje srednje veličine. Posušite ih papirnim ubrusom.
  2. Umutite sos od meda i senfa u posebnoj posudi: pomešajte senf, med, maslinovo ulje, beli luk i začine: ruzmarin, so i biber. Mešajte dok se ne sjedini.
  3. Premažite piletinu sosom od meda i senfa
  4. Pecite 40 do 45 minuta na 180 stepeni. Poslednja dva do tri minuta držite uključen gornji grejač na temperaturu od 250 stepni.Tako dobijate posebno hrskavu kožuru.
  5. Prijatno!

Kako se spremaju pileći bataci u sosu od senfa i meda? Video!

Sa čime se služe pileći bataci u sosu od senfa i meda?

Ovo jelo odlično ide uz variva od krompira: klasičan pire krompir ili restovani krompir. Izuzetno je ukusno kada ga kombinujete sa krompirom pripremljenim sa belim lukom. Takođe, kulinari daju predlog da ga servirate uz bareni brokoli, pirinač ili karfiol.

Članak se nastavlja posle reklama

from_my_point_of_view/istock/gettyimagesplus