Kako jesti manje i sačuvati liniju: Nikad lakše mršavljenje
Ne morate da idete na dijetu da biste izgubili težinu. Ponekad je dovoljno samo malo prilagoditi svoju ishranu, uključujući veličinu porcija. Kako jesti manje i sačuvati liniju?
Saznali smo kako da bez poteškoća i ograničenja smanjite količinu hrane koju konzumirate, a da pritom izgubite nekoliko kilograma viška.
Kako jesti manje i sačuvati liniju: Ključni koraci
Upoznajte svoje slabosti koje se tiču ishrane
Neki ljudi ne mogu da odole testenini, nekima je nepodnošljivo da odbiju dodatnu porciju sladoleda, dok drugi ne mogu da ograniče apetit kada se na stolu nađe sveže pecivo. Svako od nas ima svoje bolne tačke – hranu koju ne možemo da odbijemo, čak i ako smo siti.
Prvi korak u učenju kako da kontrolišete prejedanje je da razumete koja hrana je vaša slaba tačka. Napravite listu namirnica kojih se ne možete odreći ni pod kojim okolnostima i stalno je držite u glavi. Ovo će vam omogućiti da budete pažljiviji s hranom koju konzumirate. Takođe, da biste izbegli iskušenje, pokušajte da izbegavate mesta na kojima će vam snaga volje sigurno izdati: odeljak sa slatkišima u prodavnici, restorani u tržnim centrima ili kancelarija kolege koji uvek ima čokoladu na stolu.
Zapišite sve što pojedete
Dnevnik ishrane će jasno pokazati šta sve jedete tokom dana. Takva „vidljivost“vće biti odlična motivacija da eliminišete slatkiše, peciva i grickalice iz svoje ishrane. I počenete zdravije da se hranite. A to je ključni korak ako želite da smršate.
Jedite proteine
Ako želite da smršate ili sačuvate liniju, jedite proteine. Oni brzo daju i dugo održavaju osećaj sitosti. Izaberite prave dijetetske proteine, kao što su pasulj, nemasno meso, jaja i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti kao što su svježi sir, jogurt, ili kefir.
Kada jedete, radite samo to
Večera je večera, i za to vreme ne treba da gledate omiljenu epizodu serije ili skrolujete po društvenim mrežama. Da ne biste jeli previše, veoma je važno da se koncentrišete na hranu, a ne na stvari koje ometaju. Gledanje televizije može vas navesti da pojedete mnogo više hrane nego što biste pojeli da ste samo fokusirani na jelo.
Ne preskačite doručak
Sećate se izreke: „Doručkuj sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju“? Dakle, od danas pa nadalje, to treba da postane vaša mantra. Ljudi koji jedu ukusan, obilan doručak ne samo da unose manje kalorija tokom dana, već su i mnogo mršaviji od onih kojima je prvi obrok tokom dana ručak. Jutarnji obrok daje energiju našem telu, daje nam snagu, a takođe nam pomaže da izbegnemo grickanje. Zapamtite, doručak je ključ zdrave ishrane i zdravog načina života. I ključan korak ako želite da smršate.
Pijte dovoljno vode
Često brkamo fizičku glad, ne samo sa emocionalnom, već jednostavno sa običnom žeđi. Pre nego što krenete u kuhinju na sledeći obrok, popijte čašu vode. Ako ne bude bolje, onda je zaista vreme za užinu.
Zamenite posuđe
Hranu najčešće stavljamo na tanjir tako da bude potpuno pun. To radimo automatski, ne obraćajući pažnju na to koliko nam je hrane zapravo potrebno. Dakle, zamenom velikih tanjira manjim, možete značajno smanjiti količinu konzumirane hrane. Boja posuđa takođe utiče na potrošnju hrane. Izaberite tanjire u hladnim bojama: beli, plavi, zeleni – oni potiskuju vaš apetit. Tople boje, poput narandžaste, crvene, žute, naprotiv, podstiču našu želju za jelom.
Jedite polako
Uživajte u mirisu jela, osetite ukus svakog sastojka, uživajte u dekoraciji. Istraživanja pokazuju da sitost od jela dolazi u roku od 15-20 minuta nakon početka obroka, dok prema istim studijama obično potrošimo oko 3-7 minuta na jelo. Ima smisla razmišljati o tome.
Uzgred, polako i pažljivo jedenje ne samo da će vam pomoći da smanjite broj kalorija koje unosite, već će vam pomoći i da krenete ka svesnoj ishrani. Ovo poslednje znači da ćete, obraćajući pažnju na to šta i kako jedete, naučiti da razlikujete fizičku i emocionalnu glad. A to će vas zaštititi od prejedanja i viška kalorija.