Kako se sprema cvekla za zimu? Najjednostavniji recept za salatu bogatu gvožđem

by | oktobar 6, 2023
cvekla za zimu

Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica, a upravo sada je vreme kada se ona ostavlja u zimnicu. Kako se pravi cvekla za zimu?

Da li je cvekla zdrava?

Cvekla je izuzetno zdrava namirnica. Prvo, bogata je vlaknima koji pomažuprobavu i održavaju osećaj sitosti. Takođe, cvekla je niskokalorična namirnica, što je dobro za kontrolu telesne mase.

Osim toga, cvekla je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalijum i gvožđe, koji su neophodni za održavanje zdravog imunološkog sistema i cirkulacije. Takođe, cvekla je bogata antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Studije su pokazale da redovna konzumacija cvekle može sniziti krvni pritisak, poboljšati sportsku izdržljivost i poboljšati zdravlje jetre. Takođe, cvekla može poboljšati mentalnu oštrinu zbog svog visokog sadržaja nitrata koji pobljšava protok krvi u mozgu.

Uz sve ove koristi, cvekla je pristupačna i raznovrsna namirnica koju možete uključiti u različite obroke, od salata do sokova i pečenih jela.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se sprema cvekla za zimu?

Slatka cvekla

Sastojci:

  • cvekla 7kg
  • voda 3l
  • šećer 10 kašika
  • so 3 kašike
  • alkoholno sirće 1l
  • konzervans 1 kesica

Priprema:

  1. Operite cveklu, pa je prokuvajte u ljusci dok ne postane mekša. Izvaditi iz šerpe i prohladiti.
  2. Oljuštiti cveklu i iseći je na kolutove.
  3. U posudi pomešati vodu, sirće, šećer, so i konzervans.
  4. Poslagati cveklu u prethodno sterilisane tegle i naliti tečnošću.
  5. Zatvoriti tegle i čekati najmanje 4 nedelje do kunzumacije.

Kisela cvekla:

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 3 kg neoljuštene cvekle
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 1,5 l vode
  • 2,5 kašike soli
  • beli luk

Priprema:

  1. Pripremite cveklu kako je opisano u prethodnom receptu.
  2. Prokuvajte vodu, sirće, so
  3. U sterilisane tegle poslažite cveklu. U svaku teglu ubacite dva čena belog luka.
  4. Prelijte tečnošću, zatvorite tegle i pokrijte ih ćebetom. Tek kada se potpuno ohlade, možete ih otkriti.

Video recept za cveklu u teglama

Članak se nastavlja posle reklama

Liudmila Chernetska/istock/gettyimagesplus